Verkkouutiset

Sinuhe Wallinheimo: Varmasti löytyy yli 100 kansanedustajaa alkoholiprosentin korottamisen taakse

Kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo perustaa näkemyksensä kansanedustajien vaalikonevastauksiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hallituspuolueet pääsivät eilen sopuun alkoholilain kokonaisuudistuksesta.

Neuvotteluratkaisun mukaan ”tiedostetaan, että joillain edustajilla on lain ensimmäisessä, yksityiskohtaisessa käsittelyssä vaikeuksia tukea 5,5 % tuotteiden tuloa vähittäiskauppaan. Osalla edustajista on haluja kannattaa kompromissina olevaa 5,5 % matalampaa ja osalla korkeampaa alkoholiprosenttia”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Käytännössä kansanedustajille annetaan lain ensimmäisessä eli pykäläkohtaisessa käsittelyssä vapaat kädet äänestää sellaisen prosenttirajan puolesta, mitä he haluavat, eikä siitä seuraa rangaistuksia.

– Oletan, että salissa on yli puolet 5,5 prosentin takana, kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo (kok.) sanoo. Hän on ollut yksi kokoomuksen neuvottelijoista alkoholilain kokonaisuudistuksessa.

Wallinheimo perustaa näkemyksensä siihen, mitä kansanedustajat ovat vastanneet vaalikoneisiin ennen eduskuntavaaleja.

– Silloin puhuttiin esimerkiksi viineistä maitokauppaan ja vahvoista oluista. Kyllä sieltä varmasti löytyy yli puolet salista, jotka tekevät asioita samalla lailla kuin mitä vastasivat ennen vaaleja.

Alkoholiprosentin korotusta vastustava kansanedustaja Pekka Puska (kesk.) sanoi eilen, että hänen käsityksensä mukaan vahvat oluet eivät mene läpi, koska suuri osa oppositiosta vastustaa niiden tuomista kauppoihin eikä eduskunnan enemmistö hyväksy prosenttirajan korotusta.

Oppositiossakin korotuksen puolesta äänestäviä

Wallinheimo kertoo, että keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kaikkosen mukaan keskustassa on ”kymmenkunta” kansanedustajaa, jotka vastustavat alkoholiprosenttirajan korotusta. Kokoomuksessa nostoa vastustaa Wallinheimon mukaan 2–3 kansanedustajaa.

Perussuomalaisista irronneen Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän osalta Wallinheimo ei osaa sanoa, onko siellä prosenttirajan nostoa vastustavia kansanedustajia. Aiemmin perussuomalaisten ryhmä on vastustanut vapaiden käsien antamista keskustalaisille ja kannattanut vahvempien oluiden tuomista maitokauppaan.

Verkkouutisten tällä perusteella tekemän karkean laskelman mukaan nykyisten hallituspuolueiden kansanedustajista 93–94 kannattaisi alkoholiprosenttirajan nostoa.

– Varmasti oppositiostakin tulee (korotuksen) puolesta äänestäviä, Wallinheimo sanoo.

Perussuomalaisilla on oppositiossa 15 kansanedustajaa. Ryhmä ei ole ottanut kantaa alkoholilakiin oppositioon jouduttuaan.

Wallinheimo uskoo, että alkoholiprosentin noston taakse saadaan yli sata kansanedustajaa.

– Jos eivät ihmiset ole kääntäneet takkiaan sitten vaalien, niin varmasti löytyy yli sata.

Wallinheimo kertoo, että äänestyskäyttäytymisestä on tehty laskelmia, joiden perusteella alkoholiprosentin noston tueksi löytyisi yli sata kansanedustajaa.

Esitys alkoholilain kokonaisuudistukseksi on tarkoitus antaa eduskunnalle mahdollisimman pian. Lain pääkäsittely on syksyllä, ja laki tulisi voimaan ensi vuoden alussa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)