Suomen Vuokranantajat: Lainaraha edellytys asuntosijoittamiselle

Suomen Vuokranantajat irtisanoutuvat Hypon toimitusjohtaja Ari Paunan väitteestä, että asuntosijoittajat tavoittelisivat vuokramarkkinoilla pikavoittoja.

  • LKS 20150227 Kerrostaloasuntoja Helsingissä 14. heinäkuuta 2014. LEHTIKUVA Mikko Stig

    Suomen vuokranantajien mukaan vuokramarkkinat toimivat hyvin.

    ()

– Yksityiset vuokranantajat irtisanoutuvat tästä oletuksesta. Pikavoittojen tavoittelijoita on erittäin marginaalinen osuus vuokramarkkinoilla. Suurin osa yksityisistä vuokranantajista on piensijoittajia, jotka vuokraavat yhtä tai kahta asuntoa. Mikään ei viittaa siihen, että tällainen Paunan mainitsema pikavoittojen tavoittelu olisi yksityisten vuokranantajien keskuudessa erityisessä kasvussa, Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva painottaa.

Pauna näkee ”velalla vivuttamisen” vuokramarkkinoita uhkaavaksi ja haittaavaksi tekijäksi.

– Pankkimiehenä Ari Pauna varmasti ymmärtää, että lainaraha on ehdoton edellytys asuntosijoittamiselle. Ilman lainarahaa on mahdotonta saavuttaa toimivaa vuokramarkkinaa.

Koro-Kanervan mukaan Pauna on myös ymmärtänyt asuntosijoittamista väärin.

– Toisin kuin Pauna väittää, vuokralainen ei maksa asuntosijoittajan lainaa, vaan kulut, joita asuntosijoittamisesta syntyy. On sitten täysin eri asia montako euroa asuntosijoittaja laittaa kuukausittaisesta vuokratulosta lainanlyhennykseen, Koro-Kanerva opastaa.

Huomiotta jäävät myös olennaisimmat vuokrien kehitykseen vaikuttavat syyt, kuten kysynnän ja tarjonnan tasapaino ja asumisen kustannusten nousu.

– Yksityisten vuokranantajien näkökulmasta toimivat vuokramarkkinat ovat perusedellytys. Asuntopolitiikassa pitää huolehtia riittävästä asuntotuotannosta, jotta myös vuokramarkkinat toimivat. Eikö olisi parempi, että mahdollisimman useaa tahoa rahoitetaan, jotta asuntoja olisi tarpeeksi? On päivän selvää, että kannattamatonta sijoitustoimintaa ei kukaan tee, toteaa toiminnanjohtaja Koro-Kanerva.

Laskelmien mukaan kotitaloudet ovat ottaneet noin viidellä miljardilla eurolla asuntolainoja asuntosijoituksia varten.

– Kun tuon velkamäärän jakaa noin 290 000 yksityisten omistamalle vuokra-asunnolle, ei luku enää olekaan niin suuri. Sanoisin, että velkamäärä on erittäin maltillinen. Suomen vuokramarkkinat toimivat vielä erittäin hyvin esimerkiksi Ruotsin vuokramarkkinoihin verrattuna. Ruotsin vuokramarkkinoiden kehityksestä on otettava opiksi ja pidettävä huoli, ettei Suomessa ajauduta samaan tilaan, Koro-Kanerva näkee.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.