Verkkouutiset

”Suomen taloutta odottaa horros, jonka rinnalla 90-luku tuntuu lasten teekutsuilta”

Vasemmistoliiton kansanedustajan Anna Kontulan mielestä Suomi kaipaa nyt elvyttävää finanssipolitiikkaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Ei Suomi vuoden 2015 budjettiin kaadu, mutta kyllä tässä nyt tönätään alamäkeen lisää vauhtia. Ja mikä pahinta, se tehdään kaikkein pienituloisimpien kustannuksella, kansanedustaja Anna Kontula sanoi pitäessään vasemmistoliiton ryhmäpuhetta budjetin lähetekeskustelussa eduskunnassa.

Kontulan mukaan muualla Euroopassa puhutaan jo elvytyksestä ja työllisyystavoitteista, mutta Suomessa edelleen kiristetään ja leikataan. Suomessa on jo 350 000 työtöntä, mutta kiristävän talouspolitiikan tiellä meitä odottavat Kontulan mukaan vielä suuremmat luvut.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Vasemmistoliiton mielestä juuri nyt Suomella ei olisi varaa ”kikkailubudjettiin”, jossa lapsilisiä ja eläkkeitä niistetään ja annetaan sitten vähän verohelpotuksina takaisin.

– Tosiasia on, että hallitus vähentää investointeja sekä leikkaa perusturvasta ja peruspalveluista. Se leikkaa Suomen oikeusvaltiokehitystä vuosikymmenen taaksepäin. Se leikkaa kipeimmin niiltä, joilla vähiten on – työttömiltä, eläkeläisiltä, opiskelijoilta ja lapsiperheiltä.

Kontulan mukaan valtion velkaantuminen johtuu yksityisen sektorin romahduksesta.

– Sitä ei korjata romauttamalla myös julkinen sektori. Kun molemmat irtisanovat ja leikkaavat samaan aikaan, syntyy itseään ruokkiva kuolemankierre. Ilman elvyttävää finanssipolitiikkaa kokonaiskysyntä ei nouse, eikä nouse Suomikaan, Kontulan varoittaa.

Lisää velkaa tai veroja

– Paljon on tässä salissa peloteltu Kreikan tiellä, mutta todellinen uhka Suomelle on Japanin tie ilman oman keskuspankin etua. Siis supistuvan talouden, palkkojen alenemisen ja jatkuvan deflaatiokamppailun tie. Jos kierrettä ei katkaista, odottaa Suomen taloutta horros, jonka rinnalla 90-luku tuntuu lasten teekutsuilta.

Kontulan mielestä nyt on elvytettävä investoimalla reippaasti ja kursailematta tulevaisuuteen.

– Korjataan homeiset koulut ja uusitaan ruostuneet ratakiskot. Rakennetaan asutuskeskuksiin ne halvat vuokra-asunnot, joita tuhannet ihmiset ovat vailla. Kun nämä hankkeet on kuitenkin tehtävä, on ne viisasta tehdä nyt, kun raha on halpaa ja työvoimaa tarjolla. Samalla valtio ja kunnat säästävät työttömyyden kustannuksissa ja saavat verotuloja.

Kontulan mukaan kaiken ”kestävyysvajepelleilyn” keskellä on unohtunut, että leikkaukset ja sopeutus iskevät nimenomaan naisvaltaisille aloille ja siihen osaamisen ja hyvinvoinnin perustaan, jolle koko suomalainen menestystarina on rakennettu.

– Siksi yksittäisten elvytysohjelmien rinnalla on turvattava kuntien ja soten rahoitus, ja sen myötä naisvaltaisten alojen työllisyys, sosiaalinen koheesio sekä se, että meillä on myös jatkossa terve, fiksu ja taitava kansa.

Kontulan mielestä velkaantumisen taittaminen ei voi olla ykkösmurheemme, mutta ilman velkarahaakin päästään alkuun palauttamalla varallisuusvero, muuttamalla pääomaverotus progressiiviseksi, poistamalla alhaisesti verotetut osingot ja tukkimalla verovuodot.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)