Valejuristit huijaavat turvapaikanhakijoita – Yle: Asianajajan käyntikortissa lukikin ylioppilas

Vastaanottokeskuksissa pyörii epäpäteviä avustajia, jotka yrittävän rahastaa turvapaikkaprosesseilla.

  • LKS 20150925 Irakilaisia turvapaikanhakijoita Lahdessa Hennalan entiseen varuskuntaan avatussa vastaanottokeskuksessa 25. syyskuuta 2015. Mielenosoittajat heittivät ilotulitteita kohti turvapaikanhakijoita kuljettanutta bussia puolen yön aikaan heidän saapuessa Hennalaan. ... Iraqi asylum seekers in refugee center located in the former barracks in Hennala in Lahti, Finland on September 25, 2015. The asylum seekers were confronted last night by protesters who hurled fireworks and threw stones at the bus carrying them. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

    Turvapaikanhakijoita Lahden Hennalan vastaanottokeskuksessa.

    ()

Valelakimiehet yrittävät tehdä rahaa turvapaikanhakijoiden kustannuksella, kertoo Yle.

Esimerkiksi Lahden seudun vastaanottokeskuksissa turvapaikanhakijat ovat värvänneet oikeusavustajikseen muun muassa kattofirman asentajan ja putkimiehen.

Asianajajana on jopa esiintynyt henkilö, jonka käyntikortissa luki tittelinä ylioppilas.

Turvapaikanhakijat tarvitsevat lakimiehen apua varsinkin turvapaikkapuhutteluissa, joissa pyritään selvittämään kansainvälisen suojelun tarve. Päätökset saatetaan tehdä tapauskohtaisesti nopeasti ja oikeusavustajan on osattava vedota hakemuksen kannalta olennaisiin seikkoihin turvapaikanhakijan kertomuksesta.

Päijät-Hämeen oikeusaputoimiston oikeusavustaja Tea Hagstedtin mukaan epäpätevien avustajien motiivina on raha. Oikeusaputoimistossa ei ole kuitenkaan selvyyttä, miten epäpätevät avustajat rahastavat turvapaikanhakijoita.

”Yritämme parhaamme mukaan organisoida tilannetta. Yritämme infota vastaanottokeskuksien henkilökuntaa ja tarkastaa oikeudenkäyntiavustajaluettelosta, onko kyseisellä avustajalla pätevyys. Turvapaikanhakijat ovat olleet kiitollisia, kun olemme kertoneet epäpätevistä avustajista”, Hagstedt sanoo.

Laki ei kiellä epäpäteviä oikeusavustajia toimimasta avustajina ulkomaalaislain mukaisissa asioissa. Ulkomaalaislakia pyritään kuitenkin muuttamaan siltä osin, että turvapaikanhakijoiden kansainvälistä suojelua koskevissa asioissa avustajana ei voisi toimia kuin asianajaja tai julkinen oikeusavustaja. Muutos astuu voimaan aikaisintaan toukokuussa.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.