Verkkouutiset

”Heistä voi muodostua uhka” – poliisipäällikkö varoittaa HS:ssa sotilastaustaisista pakolaisista

Keskusrikospoliisin päällikkö Robin Lardot sanoo turvapaikanhakijavirran vaikuttavan Suomen turvallisuustilanteeseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Robin Lardot kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa, että olisi vielä vuosi sitten pitänyt Suomen suurimpana rikollisuusuhkana järjestäytyneen rikollisuuden ja verkkorikollisuuden ohella yksinäisiä susia.

Hän viittaa ilmauksella henkilöihin, jotka haluaisivat jatkoa Jokelan, Kauhajoen, Myyrmannin ja Hyvinkään ampumisille.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Nyt Suomi on kuitenkin Lardotin mukaan turvapaikanhakijavirran vuoksi toisenlaisessa tilanteessa. Moni tulijoista on nuori mies.

”Osalla heistä on taistelukokemusta ja taktista osaamista. He voivat olla entisiä sotilaita tai poliiseja. Kyllä heistä voi muodostua uhka”, Robin Lardot sanoo.

Uhkakuviin kuuluu yksinäisten susien ja taisteluihin osallistuneiden tulijoiden lisäksi hänen mukaansa myös se, että pieni osa maahantulijoista siirtyy vakavan rikollisuuden pariin.

”Uskon, että se tapahtuu omin päin. Esimerkiksi vuonna 2014 oli 78 törkeää huumerikosta, joissa oli epäiltyinä irakilaisia. Se osoittaa, että heillä on yhteydet kunnossa ja he pystyvät tuomaan huumeita markkinoille. En usko, että he tarvitsevat siinä suomalaisia tekijöitä”, Lardot arvioi.

Lardot ennakoi, että Suomessa nähdään myös uudentyyppistä rikollisuutta. Esimerkiksi Ruotsissa Jugoslavian hajoaminen näkyi rikollisuuden raaistumisena ja järjestäytymisenä.

Lardot muistuttaa, että osa Suomeen tulleista turvapaikanhakijoista on joutunut velkoihin pakomatkansa aikana. Se voi tarkoittaa, että he ajautuvat tekemään rikoksia. Lardot painottaa kuitenkin, että kyse on hyvin pienestä osuudesta maahantulijoita.

”Siitä huolimatta uhka on olemassa”, Lardot toteaa.

Hänen mukaansa pienikin osuus tarkoittaa yli 30 000 turvapaikanhakijan joukossa silti useita kymmeniä ihmisiä. Se on Lardotin mukaan näkynyt krp:ssä. Puolessa vuodessa on tullut tutkittavaksi toistakymmentä sota- ja terroritekoa, joista kaikki eivät vielä ole olleet julkisuudessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)