Verkkouutiset

Tukes käyttää kuvauskopteria malminetsinnän valvonnassa

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes kertoo saaneensa hyviä kokemuksia dronen eli kuvauskopterin käytöstä maastovalvonnassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tukes on käyttänyt kuvauskopteria apuna useissa malminetsintäkohteissa. Saatua kuvamateriaalia hyödynnetään muun muassa lupaharkinnassa.

– Teimme kesällä jokavuotisen maastovalvontamatkan tällä kertaa Etelä-Suomeen, jossa kävimme yli 50 erityyppisellä malminetsintäalueella, kertoo ylitarkastaja Ilkka Keskitalo Tukesin kaivosryhmästä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Tukes teki ennakkovalvontaa alueilla, joita koskeva malminetsintälupa on tulossa käsittelyyn. Tukes kävi valvomassa myös kohteita, jossa malminetsintää on jo tehty.

Tukes aloitti kamerakopterin käytön viime vuoden lokakuussa. Syksyn kaksi virallista valvontamatkaa suuntautuivat kohteisiin, joissa tiedettiin tehtävän tutkimuksia talven aikana.

– Lensimme silloin tietyillä alueilla ja voimme palata samoille kohteille tulevana syksynä, Keskitalo kertoo.

Tukesin kaivosryhmä käyttää kamerakopteria eli dronea malminetsinnän ennakkovalvonnassa ja jälkivalvonnassa. Kauko-ohjattavaa kopteria voidaan hyödyntää myös kaivosalueiden valvonnassa.

– Valvontamatkalla paikan päällä näkee paljon, mutta kohteessa, jossa on huono näkyvyys tai kohteeseen ei pääse ollenkaan, drone on todella hyvä, Keskitalo sanoo.

Tukesion mukaan kamerakopteri on jo nyt lunastanut siihen kohdistuneet odotukset ja jopa ylittänyt ne.

– Dronen avulla on mahdollista saada kokonaisvaltainen kuva siitä, mitä alueella on tapahtunut.

Kuvamateriaali helpottaa myös viranomaisten välistä yhteydenpitoa, sillä kuva ei jätä tulkinnanvaraa. Myös yrityksillä on käytössään kuvauskoptereita, mikä mahdollistaa kuvamateriaalin vertailun.

Malmienetsinnän ennakkovalvonnassa dronen käyttö helpottaa alueen luonteen selvittämistä. Eri osapuolten näkemykset kohteesta voivat olla erilaisia, eivätkä alueen kaikki ominaispiirteet välttämättä selviä kartoista tai lupahakemuksesta.

Dronen avulla voi saada paremman kokonaiskuvan alueesta. Siitä on hyötyä lupaharkinnassa, ja päätöksiä pystytään perustelemaan paremmin.

Kun malminetsintälupa on voimassa, viranomainen valvoo, että malminetsintää tehdään tehokkaasti. Drone voi olla ainoa keino löytää merkkejä siitä, että tehokasta malminetsintää on tehty.

– Esimerkiksi 1000 hehtaarin aluetta ei oikein voi käydä kävellen läpi ja etsiä kairajälkiä, Keskitalo kuvailee.

Malminetsinnän päättyessä kuvauskopterin avulla voidaan katsoa, onko jäljet siivottu asianmukaisesti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)