Verkkouutiset

”Alkoholin ravintolakulutus laskenut rajusti” – Entä jos anniskeluajat vapautettaisiin?

MaRa:n toimitusjohtajan Timo lapin mielestä ravintoloiden anniskeluaikojen vapauttamista tulisi edes kokeilla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Matkailu- ja ravintola-alan työnantajajärjestö MaRa:n toimitusjohtajan Timo Lapin mukaan ravintoloiden anniskeluaikojen vapauttaminen parantaisi laillisesti toimivien yöravintoloiden toimintaedellytyksiä ja ohjaisi kulutusta verolliseen ja valvottuun suuntaan.

– Alkoholin kulutus ravintoloissa on laskenut rajusti ja jatkaa laskuaan, Lappi toteaa Verkkouutisille.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Kehityksen taustalla on hänen mukaansa Viron halpa alkoholin hinta yhdistettynä verojen korotuksiin ja muuhun kustannuksien kasvuun kotimaassa.

Aihetta sivuttiin myös keskiviikkona Verkkouutisissa julkaistussa puolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajille tehdyssä alkoholipolitiikkaa käsitelleessä kyselyssä. Siinä kysymys ravintoloiden aukioloajoista jakoi vastaajia.

Lappi teroittaa, että aukioloajat ja anniskeluajat ovat kaksi eri asiaa. Hänestä ravintoloiden aukioloajat tulisi vapauttaa samoin kuin kauppojen kohdalla on jo tehty.

Anniskeluaikojen vapauttamista vastustavat vetoavat useimmiten siihen, että se johtaisi alkoholin käytön ja siten sen haittojen lisääntymiseen. Vapaiden anniskeluaikojen uskotaan myös lisäävän häiriötekijöitä ja poliisin työtaakkaa.

Timo Lappi ei allekirjoita väitteitä.

– Emme usko että häiriöt kasvaisivat, koska asiakkaat lähtisivät tasaisesti pois ravintoloista eikä nykyisenkaltaisia taksi- ja grillijonoruuhkia syntyisi. Tästä on hyviä kokemuksia Iso-Britanniasta. Jokainen ravintola voisi siis olla auki liikeideansa ja asiakkaiden tarpeen mukaisesti.

Lapin mukaan poliisin huoli siitä, että vapaat anniskeluajat lisäsivät järjestyshäiriöitä ja että tämä johtuisi ravintolasta poistuvista asiakkaista, ei ole perusteltu.

Lappi muistuttaa pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen korostavan kokeilukulttuuria ja ehdottaa ratkaisua.

– Jos hallitus ei olisi valmis menemään vapaisiin anniskeluaikoihin suoraan pysyvällä lailla, sitä voisi kokeilla esimerkiksi kahden vuoden ajan ja selvittää sen jälkeen, mitä tuloksia on tullut ja päättää sen jälkeen tehdäänkö laista pysyvä.

Alkoholi juodaan muualla

– Suurin osa yössä liikkuvista ihmisistä on nauttinut alkoholinsa muualla kuin ravintoloissa. Näin esimerkiksi kaikki alaikäiset ja ne, jotka juovat kotonaan, julkisilla paikoilla ja erilaisissa alkoholilain ulottumattomissa olevissa juhlapaikoissa, Timo Lappi sanoo.

Hänen mukaansa yöravintoloissa nautitaan MaRa:n arvioiden mukaan alle prosentti kaikesta Suomessa kulutetusta alkoholista.

– Pari vuotta sitten kahden suurimman yöravintolaketjun tilastoista tekemämme selvityksen mukaan keskiostos yöravintolassa on kahdesta kolmeen annosta alkoholia.

Ongelmana onkin Lapin mukaan se, että alkoholin korkean ravintolahinnan vuoksi sitä juodaan paljon sekä ennen ravintolakäyntiä että sen jälkeen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)