Verkkouutiset

Tehy: Säästöt mahdollisia ilman lomautuksia tai irtisanomisia

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy pitää valitettavana, että monet kunnat ja sairaanhoitopiirit ovat valinneet taloustilanteen parantamiseksi säästötoimenpiteitä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tehyn mukaan ne vaarantavat kuntalaisten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut ja aiheuttavat pidemmällä tähtäimellä lisäkustannuksia.

Säästötoimenpiteet voivat olla esimerkiksi lomautuksia, irtisanomisia tai rajoituksia sijaisten ja määräaikaisten palkkaamiseen sekä vaatimuksia palkattomien vapaiden pitämisestä.

– Joissakin kunnissa on tiukan taloustilanteen johdosta houkutusta lomauttaa tai irtisanoa hoitohenkilöstöä, vaikka useimmiten ko. päätös johtaa vain lisäkustannuksiin. Erityisesti sote-ratkaisun myötä kunnissa kannattaisi keskittyä toimenpiteisiin, joilla saadaan aikaan kestäviä säästöjä eikä vain väliaikaisesti rahaa kunnan kirstun pohjalle, sanoo Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo.

Hänen mukaansa lomautusten ja irtisanomisten takia potilasjonot pidentyvät ja potilaiden hoito viivästyy. Lisäksi hoitajien sairauspoissaolot lisääntyvät, sillä jäljelle jäävä henkilöstö joutuu usein tekemään lomautettujen ja irtisanottujen työt.

– Erityisesti perusterveydenhuollosta säästäminen näkyy kohonneina kustannuksina potilaiden siirtyessä kalliimman erikoissairaanhoidon piiriin, koska ihmisten on taloustilanteesta huolimatta saatava hoitoa, Vesivalo sanoo.

Viime vuonna yhteensä 62 kuntaa ja 25 kuntataustaista yhteisöä turvautui yhteistoimintamenettelyyn, minkä lisäksi käytiin neuvotteluja palkkojen leikkaamisesta tai alentamisesta. Kunnat karsivat viime vuonna henkilöstömenojaan noin 400 miljoonalla eurolla. KT Kuntatyönantajat on arvioinut, että kaikkiaan nelisenkymmentä kuntaa ja kuntayhtymää lomauttaisi tänä vuonna ja lomautus koskisi 30 000 työntekijää.

– Kuntapäättäjienkin olisi viimeistään nyt syytä sitoutua terveydenhuollon tuloksellisuuden parantamiseen. Tuloksellisuus syntyy henkilöstön osaamisesta, hyvästä johtamisesta, sujuvista työprosesseista ja toimivista hoitoketjuista jne. Sosiaali- ja terveydenhuollossa tehdään yhä liikaa päällekkäistä ja turhaa työtä. Kun tuloksellisuutta parannetaan oikealla tavalla, säästetään kustannuksissa ja samalla palvelut paranevat, Vesivalo sanoo.

Moni työnantaja turvautuu kuitenkin perinteisiin säästökeinoihin. Esimerkiksi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, Oulun kaupunki ja Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymä ovat tehneet lomautuspäätöksiä, joiden säästövaikutukset vaikeuttavat potilaiden hoitoa. Sen sijaan Kotkan kaupungissa on Vesivalon mukaan saatu aikaan henkilöstösäästöjä ilman irtisanomisia ja lomautuksia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)