Verkkouutiset

Viranomainen vastaa plektrakohuun työttömän yrittämisestä: Lainsäädäntö rajoittaa

TE-toimiston mukaan yrittäjyyttä ja sosiaaliturvaa on vaikea yhdistää.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Uudenmaan TE-Toimiston yritysasiakkuuskoordinaattori Riku Hautamäen mukaan yrittäjäksi katsotun työttömän Christian Janssonin tapauksen takana on viranomaista sitova lainsäädäntö.

– Asia ei ole TE-toimiston tai Kelan harkittavissa, vaan Suomen lainsäädäntö antaa hyvin vähän mahdollisuuksia yhdistää sosiaaliturvaa ja yrittäjyyttä, Hautamäki toteaa Uudenmaan TE-toimiston Facebook-sivulla.

Janssonin tapaus nousi julkisuuteen Verkkouutisten kerrottua siitä maanantaina.

Jansson alkoi valmistaa viime vuoden alussa harrastusmielessä puisia Pickat-plektrojaan. Hän on myynyt niitä pienimuotoisesti verkossa.

Jansson joutui napit vastakkain viranomaisten kanssa ilmoitettuaan vuodenvaihteessa oma-aloitteisesti TE-toimistolle aikovansa kehittää harrastuksestaan yritystoimintaa. Siihen mennessä liikevaihtoa oli ehtinyt koko ajalta kertyä vain 2 000 euroa. Kela katsoi miehen kuitenkin yrittäjäksi ja vaati häntä palauttamaan koko viime vuoden työttömyystuet.

– Viranomaisen on pakko noudattaa voimassa olevaa lainsäädäntöä, vaikka oma arkikokemus sanoisi, että joissain tilanteissa olisi järkevää pystyä toimimaan toisin, Riku Hautamäki toteaa.

Hänen mukaansa ongelma tiedostetaan ja erilaisia vaihtoehtoja tutkitaan. Toimivan mallin löytyminen on kuitenkin osoittautunut vaikeaksi. Perustulo olisi hänen mukaansa yksi mahdollisuus.

– Jos työtön voisi aina toimia yrittäjänä, kannattaisi vastavuoroisesti monen yrittäjän ilmoittautua työttömäksi ja nostaa työttömyysturvaa niinä aikoina, kun yritys ei kannata, hän perustelee.

Hautamäen mukaan on pelätty, että jotkut yrittäjät saattaisivat tietoisesti rakentaa liiketoimintansa niin, että osa tuloista tulee sosiaaliturvasta ja osa yritystoiminnasta.

– Siten sosiaaliturvasta tulisi eräänlainen yritystuki, joka voisi ajaa monet ilman sosiaaliturvaa elävät yrittäjät konkurssiin.

Pienyrittäjän on Hautamäen mukaan nykytilanteessa kannattavaa hakea TE-toimistosta starttirahaa ennen yritystoiminnan aloittamista.

– Nykylainsäädäntö mahdollistaa suhteellisen helposti yritystoiminnan keskeyttämisen. Eli jos yritystoiminta ei kannata, pienyrittäjät voi päästä hyvin nopeasti takaisin työttömyysturvan piiriin lopetettuaan liiketoiminnan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)