Verkkouutiset

Suomalaisnuoret uskovat perinteisiin unelmiin ja kykyihinsä saavuttaa ne

Valtaosalla suomalaisista nuorista on unelmia ja he suhtautuvat optimistisesti niiden toteutumiseen, kertoo tuore kyselytutkimus.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomalaiset nuoret eivät unelmoi maailmanvalloituksesta tai yritysimperiumin luomisesta, vaan melko perinteisistä asioista, ilmenee Danske Bankin Elä nyt -tutkimusraportista. Aula Research Oy:n toteuttaman raportin sähköiseen kyselyyn vastasi yhteensä 614 15–29-vuotiasta suomalaista nuorta.

Nuorten suurin unelma tällä hetkellä on työpaikan ja ammatin löytyminen. Unelmien työpaikka on sisällöltään mielekäs ja koulutusta vastaava.

Perinteisten, arkeen liittyvien unelmien lisäksi nuoret haaveilevat matkustelusta. Maailman näkeminen ja eri kulttuureihin tutustuminen on lähes joka kolmannen nuoren haave. Kun lisäksi monet mainitsivat unelmakseen ulkomailla opiskelun tai työskentelyn, voi todeta, että kansainvälisyys on erittäin tärkeä asia suomalaisille nuorille.

Sen sijaan esimerkiksi rikastumisesta unelmoi vain 4 prosenttia suomalaisnuorista.

Suomalaisnuorista peräti 81 prosentilla on ainakin alustava suunnitelma unelman toteuttamiseksi, ja 88 prosenttia nuorista uskoo unelmansa toteutuvan ainakin joltain osin. Neljäsosa nuorista uskoo unelmansa toteutuvan kokonaan. Tärkein tekijä unelman toteuttamisen näkökulmasta on nuorten mielestä itseluottamus ja usko omaan osaamiseen, ja toiseksi tärkeimmäksi nousevat ahkeruus ja vaivan näkeminen. Yhteiskunnan tuet ja palvelut tulevat nuorten mielissä vasta kaukana perässä.

– Nuoret ajattelevat unelmien saavuttamista itsensä ja oman tekemisensä kautta. Eivät – kuten usein väitetään – rakenteiden tai tukiverkostojen kautta. Nuoret tietävät selkeästi, että unelmat eivät toteudu itsestään, vaan ne pitää toteuttaa. Se vaatii nuorelta itseltään draivia ja määrätietoisuutta, mutta myös meiltä nuorten kanssa tekemisissä olevilta tukea ja kannustusta, sanoo Danske Bank Suomen toimitusjohtaja Risto Tornivaara.

Nuoret pitävät monia isompiakin unelmia hyvin realistisina saavuttaa. Kaikkein realistisempana unelmana pidetään asunnon ja perheen hankkimista. Myös itseä kiinnostavaa työtä ja menestyvän yrityksen perustamista pidetään hyvin realistisina unelmina. Toisaalta vain 77 prosenttia nuorista Suomessa pitää realistisena ajatusta kasvattaa lapsensa vakaassa ja turvallisessa yhteiskunnassa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)