Verkkouutiset

Tältä näyttävät Suomen merikaapelilinjat vakoojakartassa

Yhdysvaltain NSA:n erikoisosastolla riittää dokumenttien mukaan tuntemusta myös Suomenlahden valokaapeleista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Elektronisen tiedustelun NSA:n Special Source Operations (SSO) on laajan mittakaavan viestiliikenteen salaamista ja murtamista tarjoava osasto. SSO kuuntelee ja murtaa esimerkiksi valokaapeleissa kulkevaa bittivirtaa ymmärrettäväksi.

Washington Post uutisoi viime viikolla, että NSA on salakuunnellut Googlen ja Yahoon datakeskuksia ympäri maailmaa. NSA:n kommenttien jälkeen Washington Post kertoo nyt uutisestaan lisätietoja.

Tärkeä väline kaapelikuuntelussa on NSA:n Britannian GCHQ:n kanssa 2009 käynnistämä projekti MUSCULAR. Siinä kopioidaan ilmeisesti Britanniassa nettijättien koko dataliikenne. Aiemmin kohutun PRISM-ohjelman kautta NSA pääsee Google ja Yahoon käyttäjätileille oikeuden luvalla.

Google toimitusjohtaja Eric Schmidt totesi maanantaina saaneensa shokin NSA:n valokaapelikuuntelusta. Hänen mukaansa se rikkonee lakia.

Washington Postin julkistamassa SSO:n dokumentissa on Got Fiber?? -otsikoitu sivu, jossa näytetään maailmankartta olemassa olevista ja suunnitelluista merenalaisista valokaapeleista. Suomen osuus kartalla näkyy oheisena. Dokumentti on ilmeisesti vuodelta 2010.

SSO:n dokumentissa karttaa seuraava sivu esittelee USA:n presidentin päivittäin saaman briefingin lähteet. Tiedoista tulee dokumentin mukaan 61 prosenttia kaapeleista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)