Verkkouutiset

SS: Laki muuttui – liikennevakuutuksen laiminlyönnistä isot maksut

Uuden lain myötä bonusten kertyminen muuttui, kertoo Savon Sanomat.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vuodenvaihteessa voimaan astunut uusi liikennevakuutuslaki ei vaadi autoilijoilta välttämättä mitään toimenpiteitä, sillä nykyiset liikennevakuutukset ovat edelleen voimassa entisillä ehdoilla.

Asiantuntijat kuitenkin kehottavat autonomistajia paneutumaan eri vakuutusyhtiöiden tarjoamiin ajoneuvovakuutuksiin ja pyytämään oman tilanteeseensa sopivimmat tarjoukset useista yhtiöistä.

– Uusi laki vapautti sääntelyä. Uusia vakuutustuotteita on osin jo tullut, tulee lisää ja valikoima monipuolistuu, sanoo Liikennevakuutuskeskuksen lakiasiainpäällikkö Visa Kronbäck.

Uuden lain näkyvin muutos autoilijalle koskee bonusten kertymistä. Ennen liikennevakuutuksen bonukset kertyivät ajoneuvokohtaisesti, mutta autoilijan ajohistoria vaikuttaa niihin aiempaa enemmän.

Tämä tarkoittaa, että varmojen kuljettajien bonuskertymät ovat suurempia kuin vahinkoalttiiden ajelijoiden.

– Kuljettaja, jolle ei ole sattunut vahinkoja, voi saada esimerkiksi toisen auton oston yhteydessä ison lähtöbonuksen. Ennen se lähti nollasta, tiivistää vakuutusasiantuntija Hanna Salo Finen Vakuutus- ja rahoitusneuvonnasta.

Törttöilevälle kuljettajalle ajoneuvojen vakuuttaminen maksaa vastaavasti enemmän.

Vakuuttamattoman ajoneuvon katsotaan olevan käyttökiellossa

Vakuutuksen laiminlyöminen voi johtaa isoihin sanktioihin.

– Ilman asianmukaista vakuutusta liikenteessä tavattu ajoneuvo katsotaan olevan käyttökiellossa ja poliisi voi viedä siitä rekisterikilvet, Kronbäck sanoo.

Liikennevakuutus on otettava viimeistään seitsemän päivän päästä ajoneuvon ostamisesta.

– Monia voi hämätä kauppojen yhteydessä Trafilta hankittava varmenne, joka on voimassa 14 vuorokautta.

Vakuutuksen laiminlyömisen ajalta peritään uuden lain mukaan vakuutusmaksua vastaava maksu sekä laiminlyöntimaksu. Molemmat määrää Valtiokonttori Liikennevakuutuskeskuksen esityksestä.

Laiminlyöntimaksu voi olla enintään kolminkertainen vakuutusmaksua vastaavaan maksuun nähden. Korotuskertoimeen vaikuttaa muun muassa laiminlyöntiajan pituus, tahallisuus ja toistuvuus sekä se, onko ajoneuvoa käytetty liikenteessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)