Verkkouutiset

Sipilä tapaa työmarkkinajärjestöt

Pääministeri Juha Sipilä tapaa tänään työmarkkinakeskusjärjestöt yhteiskuntasopimuksen vuoksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hallituksen ja työmarkkinakeskusjärjestöjen tapaamisessa on tarkoitus haarukoida yhteiskuntasopimusneuvotteluprosessin aikataulua. Tapaaminen on tänään keskiviikkona kello 17.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi Politiikan toimittajien lounaalla viime viikolla, että hallitus aikoo pitää kiinni hallitusohjelmaan kirjatusta aikataulusta, jonka mukaan hallitus tekee työmarkkinaosapuolille esityksensä yhteiskuntasopimukseksi 30. heinäkuuta mennessä. Hallitus odottaa osapuolten sitoutuvan sopimukseen 21. elokuuta mennessä.

Liittokohtaiset työehtosopimusneuvottelut käytäisiin kuitenkin vasta vuoden 2016 syksyllä, kun työllisyys- ja kasvusopimus on päättymässä. Työmarkkinakeskusjärjestöt pääsivät työllisyys- ja kasvusopimuksen kolmannesta vuodesta sopuun vasta viime viikon maanantaina.

Palkansaajajärjestöt eivät kuitenkaan ole valmiita neuvottelemaan yhteiskuntasopimuksesta vielä tänä kesänä tai syksynä, vaan ne haluavat siirtää myös keskusjärjestötason neuvottelut ensi vuoden syksyyn, jolloin työehtosopimukset ovat katkolla.

Yhteiskuntasopimuksella tavoitellaan yksikkötyökustannusten alentamista vähintään viidellä prosentilla ja muutosturvan parantamista irtisanomistilanteissa.

Mikäli yhteiskuntasopimuksen ja maltillisten palkkaratkaisujen todetaan vahvistavan julkisen talouden tasapainoa puolella prosenttiyksiköllä suhteessa kokonaistuotantoon vuoden 2019 tasolla, hallitus peruu jo päättämänsä 1,5 miljardin ehdolliset säästö- ja veronkorotustoimet ja keventää ansiotuloverotusta miljardilla eurolla.

Sipilä yritti yhteiskuntasopimusta jo ennen hallitusneuvotteluita, mutta joutui silloin toteamaan, ettei edellytyksiä sopimuksen syntymiselle ollut.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
Ilmavoimat

Ilmavoimat Nato-tehtäviin Romaniaan

Ilmavoimat lähettää Hornet-hävittäjäosaston Romaniaan kesällä osana Suomen osallistumista Naton yhteisen puolustuksen tehtäviin.

Ilmavoimat

Ilmavoimat Nato-tehtäviin Romaniaan

Ilmavoimat lähettää Hornet-hävittäjäosaston Romaniaan kesällä osana Suomen osallistumista Naton yhteisen puolustuksen tehtäviin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)