Verkkouutiset

Uupunut opettaja purkautuu: kiusaaminen on oppilaille sirkushuvia, luokissa kaaos

Sijaisopettajan mukaan yläkoululaisten sijaistaminen on kuin suitsisi vauhkoontunutta sonnilaumaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Helsingin Sanomien mielipideosastolle kirjoittaneen nimimerkki Sijaisopen kirjoitus on julkaistu poikkeuksellisesti nimimerkillä. Sijaisopen mukaan opettajan kiusaaminen on oppilaille sirkushuvia.

– Olen uupunut. Olen tehnyt opettajansijaisuuksia Helsingin kouluissa elokuusta 2015 lähtien. Se, mitä olen tänä aikana nähnyt ja kokenut, ei anna kovin mairittelevaa kuvaa Suomen ”tulevaisuuden toivoista”, hän aloittaa.

– Yläkoululaisten sijaistaminen on usein kuin yrittäisi suitsia vauhkoontunutta sonnilaumaa. Ei auta, vaikka pyydän toisen opettajan tai apulaisrehtorin luokkaan ”kovistelemaan”. Oppilaat ilmeisesti ajattelevat, että koska olen sijainen, minulla ei ole mitään merkitystä – enhän anna heille numeroita. Numerot tuntuvat, kumma kyllä, merkitsevän jotain. Millään muulla ei ole väliä.

Hänen mukaansa ”oppilaat kieltäytyvät tekemästä heille annettuja tehtäviä, räpläävät puhelimiaan, mölisevät, kiljuvat, kirkuvat, ulvovat ja huutavat. Kun päivä on ohitse, tunnen vanhenneeni kymmenen vuotta. Kerran pyysin viereisestä luokasta toisen opettajan auttamaan, koska oppilaat eivät suostuneet kertomaan oikeita nimiään, kun tarkistin kotitehtäviä. Tämä toinen opettajakin joutui lähes huutamaan, jotta sai äänensä kuuluviin mölinän läpi”.

– Kuinka nämä lapset joskus tulevaisuudessa soputuvat mihinkään työpaikkaan, jos heidän sallitaan koulussa käyttäytyä tällä tavalla? Ja kuinka opettajat kestävät ja jaksavat uskoa työhönsä, jollei heillä ole muita kurinpitokeinoja kuin ääni? Se, miten luokka käyttäytyy opettajaa kohtaan, on mielestäni pahinta mahdollista työpaikkakiusaamista, Sijaisope kirjoittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)