Verkkouutiset

Sairaanhoitajat: Potilastietojärjestelmissä kriittisiä kehittämistarpeita ennen sote-uudistusta

Sairaanhoitajien mielestä nykyiset potilastietojärjestelmät eivät tue sujuvaa tiedonkulkua eri organisaatioiden välillä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tämä käy ilmi Potilastietojärjestelmät sairaanhoitajan työvälineenä 2017 -kyselytutkimuksen ennakkotuloksista.

Tietojärjestelmät tukevat sairaanhoitajien mielestä yhteistyötä ja tiedonvaihtoa oman organisaation sisällä, mutta huonosti eri organisaatioiden välillä tai sairaanhoitajien ja potilaiden välillä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Tulevissa sote-rakenteissa palveluiden integrointi ja potilaiden toimivat hoito- ja palvelukokonaisuudet edellyttävät yhteentoimivia ja yhteisiä tietojärjestelmiä. On ensiarvoisen tärkeää, että potilastietojärjestelmät mahdollistavat saumattoman tiedonkulun, toteaa Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela.

Hänen mukaansa kaatuilevat järjestelmät ja käyttökatkokset ovat sairaanhoitajien arkipäivää. Nämä koetaan ongelmaksi useammin sairaalassa ja terveyskeskuksessa (yli puolet vastaajista) kuin yksityissektorilla ja sosiaalihuollossa (runsas kolmannes vastaajista).

Potilasturvallisuuspäällikkö Sari Palojoki HUS:sta huomauttaa, että tekninen vakaus on keskeinen potilasturvallisuuteen vaikuttava tekijä potilastietojärjestelmissä ja edellytys potilastietojen käytölle ja ajantasaiselle tallentamiselle sähköiseen muotoon eri osapuolten hyödynnettäväksi.

Keskeisiksi potilastietojärjestelmien ongelmiksi sairaanhoitajat sanovat paitsi järjestelmien hitauden ja käyttökatkokset, myös lääkityslistan puutteet ja välttämättömyyden kirjata sama asia moneen paikkaan.

Pulmallista on myös, etteivät järjestelmät auta estämään virheitä, eivätkä mahdollista automaattista hoitotyön yhteenvedon koostamista.

– Sote-uudistuksen onnistuminen riippuu tietojärjestelmistä, jotka ovat vasta työn alla. Tämä tutkimus antaa välttämätöntä käyttäjien kokemustietoa kehittämistyöhön, summaa Nina Hahtela.

Potilastietojärjestelmät sairaanhoitajan työvälineenä -tutkimus toteutetaan Sairaanhoitajaliiton, Tehyn, THL:n, Itä-Suomen yliopiston, Laurea-ammattikorkeakoulun ja Aalto-yliopiston toimesta. Tutkimukseen vastasi yli 3600 sairaanhoitajaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)