Verkkouutiset

Seksuaalipalvelujen ostamiselle esitetään täyskieltoa

Kansanedustajat Päivi Räsäsen (kd.) ja Eva Biaudet (r.) ovat tehneet lakialoitteen, jossa esitetään seksuaalipalvelujen ostamisen täyskieltoa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Ihmiskauppa kuuluu räikeimpiin ihmisoikeusloukkauksiin ja vastenmielisimpiin rikoksiin, mitä Suomessa esiintyy, todetaan tuoreessa Päivi Räsäsen ja Eva Biaudet’n laatimassa lakialoitteessa. Aloitteen allekirjoitti 14 kansanedustajaa.

Hallitus esitti jo vuonna 2005, että seksuaalipalvelujen ostaminen olisi yleisesti rangaistavaa. Perustuslakivaliokunta kuitenkin päätyi rajaamaan rangaistavuuden seksuaalipalvelujen ostamiseen ihmiskaupan ja parituksen uhreilta.

– Valinta on osoittautunut alun alkaen epäonnistuneeksi. Poliisin velvoitteeksi tuli osoittaa, että seksuaalipalvelujen ostaja on tietoisesti ostanut palveluja parituksen tai ihmiskaupan uhrilta. Liikutaan hetteiköllä, kun oikeuslaitos joutuu arvioimaan, mitä kunkin asiakkaan olisi pitänyt voida ymmärtää, aloitteessa perustellaan.

Kansanedustajakaksikon mielestä lainsäädäntö ei anna riittävästi suojaa ihmiskaupan ja parituksen uhreille.

– Edelleen laki kannustaa kätkemään prostituution taustalla olevan rikollisen toiminnan ja antamaan kuvan vapaaehtoisesta toiminnasta. Täyskielto antaisi nykyistä tehokkaammat ja selkeämmät keinot puuttua rikolliseen toimintaan sekä seksikauppaa ylläpitävään kysyntään, aloitteessa todetaan.

Ruotsin mallin mukaista täyskieltoa on suositeltu jo vuonna 2013 tehdyssä oikeusministeriön selvityksessä. Pohjoismaisesta vertailusta voi Räsäsen ja Biaudet’n mukaan päätellä, että poliisin resurssit kohdistettaisiin lakimuutoksen jälkeenkin todennäköisesti vakavampien seksuaalirikosten selvittelyyn, joka olisi aiempaa helpompaa selkeämmän lainsäädännön vuoksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)