Verkkouutiset

”Suomi on jo sotilaallisesti liittoutunut maa”

Tutkija Charly Salonius-Pasternakin mukaan sotilaallisen avunannon lainmuutokset eivät hetkauta asetelmaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Charly Salonius-Pasternakin mielestä Suomi on jo tällä hetkellä sotilaallisesti liittoutunut maa. Tulossa olevat lainmuutokset, joiden myötä Suomi voisi antaa sotilaallista apua EU:n Lissabonin sopimuksen mukaisesti, eivät näin hetkauta asetelmaa.

– Itse näkisin, että Suomi on jo tällä hetkellä sotilaallisesti liittoutunut maa, Salonius-Pasternak sanoo viitaten turvallisuus- ja puolustuspoliittisten selontekojen kirjauksiin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Vuosien 2009 ja 2012 selonteoissa Suomea on jo luonnehdittu sotilasliittoon kuulumattomaksi maaksi. Enää ei ole puhuttu sotilaallisesti liittoutumattomasta maasta.

– Kirjoittajat ovat ymmärtäneet Lissabonin sopimuksen merkityksen. Ei se ole tullut puskista kenellekään, Salonius-Pasternak näkee asian.

Lainmuutokset ovat Salonius-Pasternakin mielestä ”vähän työtapaturmana” jääneet tekemättä. Suomen turvallisuusnäkökulmastakin on tärkeää, että ne pannaan toimeen:

– Ennen kuin me pyydämme apua, meillä pitäisi olla myös valmius antaa sitä apua.

Salonius-Pasternakin mukaan asiaa voi ajatella niin, että ”tällä kertaa onneksi Suomen sotilaallinen panos ei ollut Ranskan keskeinen avuntarve, mutta”:

– Siinä tilanteessa, jos Suomi haluaisi jotain vastaavaa, olisihan se katastrofi, jos tätä lainsäädäntöä ei olisi saatu valmiiksi tai sitten me pelaisimme vahvasti kaksilla korteilla.

EU:n ja Naton turvatakuilla ero

Salonius-Pasternakin mukaan EU:n ja Naton turvatakuilla on kuitenkin selkeä ero. EU:n turvatakuita ei voida kytkeä osaksi Suomen puolustussuunnittelua.

– Naton turvatakuut ovat keskeinen osa sen jäsenmaiden turvallisuuspolitiikkaa ja puolustussuunnittelua. EU:ssa näin ei ole, Salonius-Pasternak sanoo.

Vaikka EU:n Lissabonin sopimuksen velvoite antaa sotilaallista apua kuulostaa tiukalta, käytännössä avunanto tapahtuu bilateraalisesti ja ”tavallaan ad hoc -perusteisesti”. Natossa taas on olemassa selvät suunnitelmat ja vastuut.

Miten sitten jatkossa, minkälaisissa tilanteissa ja keitä Suomen sotilaallinen apu EU:n puitteissa mahdollisesti kiinnostaisi?

– Jos Ruotsiin tai Viroon kohdistuisi sotilaallinen hyökkäys tai uhka, olisin hyvin yllättynyt, jos Suomelta ei pyydettäisi tukea, joka olisi luonteeltaan sotilaallista, Salonius-Pasternak pohtii.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)