Verkkouutiset

Antti Rinne vakuuttaa Kreikan maksukykyä – ”siellä kasvaa talous, meillä on dataa”

Kreikan jääminen maksutavoitteista johtaisi valtiovarainministerin mukaan uuteen tilanteeseen: likaiseen exitiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kreikan mahdolliset uudet vaalit ja vasemmistoliiton sisarpuolueen Syrizan nousu valtaan puhutti eduskunnan kyselytuntia. Perussuomalaisten Juho Eerola kysyi valtiovarainministeri Antti Rinteeltä (sd.) Kreikan velkojen takaisinmaksusta.

– Täytyy todeta, että Kreikka on viimeisen vuoden aikana huomattavasti petrannut juoksuaan. Siellä on käytännössä tilanne, jossa Kreikka kykenee huolehtimaan velkojensa maksusta, koroista ja lyhennyksistä. Ne helpotukset joita tässä on vuosien mittaan Kreikalle annettu, korkoihin ja maksuaikatauluun, ovat tuottaneet tämän tuloksen – sekä Kreikan talouskehitys, Antti Rinne vastasi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Tällä hetkellä ei ole mitään epäilystä siitä, etteikö Kreikka kykenisi huolehtimaan kahden kuukauden kuluessa noita tavoitteitaan.

Perussuomalaisten Timo Soini kysyi, joutuuko Kreikka poistumaan tai pitääkö maa poistaa eurovaluutasta.

Antti Rinteen mukaan käytännön tilanne on, että jos Kreikka ei kykenisi täyttämään viidennen väliarvion tavoitteita määrätyssä ajassa ”se johtaa likaiseen exitiin”.

– Se tarkoittaa käytännössä sitä, että tilanne olisi täysin uusi. Sama koskee Kreikan poliittista tilannetta, Rinne sanoi.

– Siellä on päätetty aikaistaa presidentinvaaleja. Jos nykyinen ryhmittymä onnistuu presidentinvaaleissa, poliittinen tilanne hetkeksi rauhoittuu. Silloin tämä lähtökohta, että Kreikka jatkaa tasaisella mallilla voi toteutua. Toinen vaihtoehto on, että Kreikka ei pysty valitsemaan presidenttiään parlamentissa, jolloin tulee uudet parlamenttivaalit. Sen jälkeen tilanne on uusi.

Valtiovarainministeriltä kysyttiin, uskooko hän Kreikan maksavan velkansa.

Vastauksessaan Rinne viittasi virkamiehen toteamukseen, että ”jos jokin asia on mennyt kuntoon, niin se on Kreikan tilastointi”.

– Siellä nyt kaikki on kunnossa. Uskotaan Kreikan tilastointitoimintaan, kyllä. Kreikan taloustilanteen osalta totean sen, että meillä on dataa, tietokantaa siitä, että Kreikka on itse asiassa näiden ohjelmamaiden parhaiden joukossa taloustilanteessaan ja sen kehittymisessä. Siellä kasvaa talous, siellä (he) kykenevät maksamaan sekä velat että korot.

Keskustan Paula Lehtomäki ja Mauri Pekkarinen veivät puhetta EU:n investointirahastoon ja ihmettelivät, miksei kotimaan elvytystä tehdä suomalaisen rahaston kautta.

Pääministeri vastasi noin verrattavan appelsiineja ja omenoita toisiinsa. Hän arvosteli keskustaa halusta ottaa Suomen valtio valitsemaan, mitkä yritykset ovat voittajia ja mitkä eivät.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)