Verkkouutiset

Rikoksesta epäiltyjen ja syytettyjen oikeusturvaa parannetaan

Rikoksesta epäillyn tai syytetyn oikeutta avustajan käyttöön sekä vapautensa menettäneen oikeutta yhteydenpitoon täydennetään.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Lakimuutoksen myötä avustajan läsnäolo rikoksesta epäillyn kuulustelussa voidaan jatkossa kieltää vain, jos se on välttämätöntä rikoksen selvittämisen merkittävän vaarantumisen estämiseksi. Läsnäolokieltoa koskeva päätös voidaan saattaa tuomioistuimen tutkittavaksi.

Pidätetyn tai kiinni otetun vapaudenmenetyksestä ilmoittamista hänen läheiselleen voidaan lykätä vain, jos se on välttämätöntä rikoksen selvittämisen merkittävän vaarantumisen estämiseksi. Ilmoittamisen lykkäämistä koskeva päätös voidaan saattaa tuomioistuimen tutkittavaksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Lakiin otetaan myös säännökset alle 18-vuotiaan vapaudenmenetyksestä ilmoittamisesta hänen huoltajalleen ja sosiaaliviranomaiselle.

Tuomioistuimen käyttöön tulee lisäksi uusi keino avustajan työn laadun valvonnassa. Tuomioistuin voi jättää avustajan palkkion korvaamatta, jos asian hoitamisessa on ollut erittäin vakavia avustajasta johtuvia puutteita.

Säännöstä voidaan soveltaa poikkeuksellisissa tilanteissa, joissa avustajan työ on ollut niin heikkolaatuista, että palkkion alentaminen ei ole riittävä seuraamus.

Muutoksilla pannaan täytäntöön EU-direktiivi. Muutosten on määrä tulla voimaan 27. marraskuuta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)