Verkkouutiset

Mieti kahdesti lomaklubin jäsenyyttä – sadat katuvat nyt

Mieti kahdesti, jos sinulle tarjotaan jäsenyyttä lomaklubissa lomaillessasi Etelä-Euroopassa, varoittaa Euroopan kuluttajakeskusten verkosto ECC-Net.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

ECC-Net on saanut viime vuosina satoja yhteydenottoja pohjoismaisilta kuluttajilta, jotka katuvat lomalla allekirjoittamaansa sopimusta, josta on myöhemmin hankala päästä eroon.

Kolmen viime vuoden aikana lähes 800 kuluttajaa Tanskasta, Ruotsista, Norjasta ja Suomesta on valittanut Euroopan kuluttajakeskuksen pohjoismaisiin toimipisteisiin hankkimistaan timeshare-tuotteista. Näitä ovat esimerkiksi lomaosakkeet, lomaklubit ja voucherit.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Euroopan kuluttajakeskus Suomessa on saanut samalla ajanjaksolla yhteensä 136 tiedustelua tai avunpyyntöä suomalaiskuluttajilta, jotka ovat solmineet esimerkiksi Kanariansaarilla yli vuoden kestäviä, hinnaltaan 1500–8000 euron suuruisia lomaklubisopimuksia ja haluavat niistä eroon.

Pohjoismaalainen kohtaa lomaklubikauppiaan yleensä Espanjassa. Painostavaan lomaklubijäsenyyden myyntitilaisuuteen päädytään usein arpajaisvoiton houkuttelemana.

– Lomaklubien esittelytilaisuudet ulkomailla voivat olla hyvin painostavia. Jälkeenpäin kuluttajat tuntevat tulleensa huijatuiksi, koska he eivät ole täysin ymmärtäneet allekirjoittamansa sopimuksen sisältöä. Lomaklubeja koskevien tiedustelujen yhteinen tekijä on, että sopimukset ovat epäselviä ja vaikeita ymmärtää, sanoo Euroopan kuluttajakeskuksen Suomen toimipisteen johtaja Leena Lindström.

Tarjous, josta on vaikea kieltäytyä – ja päästä eroon

Useimmat Euroopan kuluttajakeskusten verkostolle raportoiduista lomaklubeista sijaitsevat Espanjassa. Keskimäärin pohjoismaiset kuluttajat ovat maksaneet yli 3000 euroa jäsenyydestä.

Kuluttajat – usein vanhempi pariskunta luottokortteineen – houkuttelee lomaklubin toimistoon pohjoiseurooppalainen myyjä, joka puhuu kuluttajan äidinkieltä. Toimistossa kuluttajat joutuvat voimakkaan myyntipuheen kohteiksi.

Kuluttajalla on oikeus peruuttaa sopimus 14 vuorokauden kuluessa, jos lomaklubisopimuksen kesto on enemmän kuin yksi vuosi. 14 päivän määräaika alkaa siitä päivästä, kun sopimus allekirjoitetaan.

Sopimus on peruutettava kirjallisesti, esimerkiksi lähettämällä sähköpostia myyjälle tai käyttämällä vakiolomaketta, jos sellainen on annettu.

– Jos kuluttaja ei ole saanut tietoa peruutusoikeudesta, peruutusaika voi olla pidempi kuin 14 päivää. Jos kuluttajalta vaaditaan ennakkomaksua sopimuksen allekirjoittamisen yhteydessä, voi olla kyse sopimuksesta, jossa ei ole peruutusoikeutta, toteaa Leena Lindström.

Todellisuudessa kuluttajien voi olla hyvin hankalaa saada rahansa takaisin. Jotkut lomaklubit eivät reagoi peruutusyrityksiin, kieltäytyvät palauttamasta jo maksettuja rahoja tai riitelevät kuluttajan oikeudesta peruuttaa sopimus.

Jos kuluttaja on maksanut myyjälle saamatta vahvistusta tai rahojansa takaisin 14 päivän sisällä, hän voi vaatia pankkia/luottoyhtiötä palauttamaan rahansa, jos maksu on tehty luottokortilla.

Vinkkejä ennen lomaklubi-sopimuksen allekirjoittamista

• Älä maksa myyjälle, ennen kuin 14 päivän peruutusoikeus on kulunut. Älä koskaan anna myyjälle luottokorttisi tietoja.

• Pyydä saada harkita sopimusta rauhassa; älä muuten allekirjoita sopimusta.

• Varmista, että kaikki suulliset lupaukset sisältyvät sopimukseen.

Vinkkejä lomaklubi-sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen

• Toimi heti, jos kadut sopimuksen allekirjoittamista – varmista, että peruutat sopimuksen määräajassa.

• Lue sopimus – mitä siinä kerrotaan peruutusoikeudesta?

• Jos et ole saanut tietoa peruutusoikeudesta, saatat olla oikeutettu yli 14 päivän peruutusaikaan.

• Peruuta sopimus kirjallisesti, esimerkiksi lähettämällä sähköpostia myyjälle. Säästä peruutusilmoitus itselläsi.

• Voit vaatia pankkia/luottoyhtiötä palauttamaan rahasi, jos olet maksanut luottokortilla.

Jos lomaklubi ei ole yhteistyöhaluinen, kuluttajan pitäisi ottaa yhteyttä kotimaansa Euroopan kuluttajakeskukseen. Euroopan kuluttajakeskuksen Suomen toimipisteen verkkosivulla on perustietoa lomaklubeista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)