Verkkouutiset

N-liitto ja USA kiistelivät 1985 Helsingissä tietokonepelistä – uhkasi Reaganin ja Gorbatshovin välejä

Kylmän sodan episodissa Raid Over Moscow -tietokonepelistä kiisteltiin korkeammalla tasolla kuin on tiedetty.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Neuvostoliiton johto otti alkuvuodesta 1985 silmätikukseen tuolloisella Commodore 64:lla pelatun amerikkalaisen Raid Over Moscow -tietokonepelin. Siinä hyökättiin avaruusaseilla Kremliä vastaan.

Asia tuli sattumalta eri tavoin esiin Suomen kautta. Peli esiteltiin Mikrobitti-lehdessä. Sen seurauksena pelistä tehtiin juttu taistolaiskommunistien Tiedonantajaan.

Vuonna 2010 julki tulleista ulkoministeriön asiakirjoista paljastui, että Neuvostoliiton suurlähetystöstä otettiin keväällä 1985 tuon jälkeen yhteyttä ministeriöön ”erityisen vakavassa ja arkaluontoisessa asiassa”. Suurlähetystön mukaan Mikrobitin juttu oli räikeimpiä Neuvostoliiton vastaisia provokaatioita Suomessa sodan jälkeen. Pelin mainostamista ja myyntiä vaadittiin lopetettavaksi.

Huhtikuussa 1985 suurlähettiläs Vladimir Sobolev sanoi ulkoministeri Paavo Väyryselle pitävänsä peliä sotapropagandana.

Elokuussa 1985 Neuvostoliiton lähetystöneuvos kertoi erittäin salaisen muistion mukaan maan uuden johtajan Mihail Gorbatshovin ihmetelleen Suomesta tulleita kielteisiä raportteja.

Kaikki tämä tapahtui julkisuudelta piilossa. Julkisuudessa sen sijaan puhuttiin taistolaiskansanedustaja Ensio Laineen Raid Over Moscow -pelistä tekemästä eduskuntakyselystä.

”Lapset hyökkäävät”

USA:ssa on The National Security Archive julkaissut asiasta aiemmin tuntemattomatta jääneen episodin.

Neuvostoliiton ulkoministeri Eduard Shevardnadze ja USA:n ulkoministeri George Shultz tapasivat Helsingissä 31. heinäkuuta 1985. Tuolloin pidettiin Etyk-huippukokouksen kymmenvuotisjuhla.

USA:n ulkoministeriön tästä löytyvään muistioon on kirjattu ulkoministerien pitkän Helsingin-keskustelun kulku.

Sen jo loputtua on kirjattu Shultzin vielä esittämä toivomus luoda oikeaa ilmapiiriä Geneven huippukokoukseen ja saada sinne valtionpäämiesten rouvat mukaan. Geneven kokouksesta tuli historiallinen ensimmäinen Ronald Reaganin ja Mihail Gorbatshovin tapaaminen.

Helsingissä Shevardnadze oli kuitenkin vastannut neuvosto-osapuolen pystyvän kyllä tähän, mutta epäilevänsä USA.n hallituksen kykyä vastavuoroisuuteen. Hän totesi ”juuri lukeneensa artikkelin amerikkalaisille lapsille myydyistä tuhansista videopeleistä, joissa he hyökkäävät Moskovaan”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)