Verkkouutiset

Tästä on kyse kohulausunnossa Venäjän joukoista Suomen rajalla: Putinin kommentit sanasta sanaan

Venäjän presidentti vaikuttaisi erehtyneen Suomen vierailullaan esittämässään lausunnossa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Sallikaa minun muistuttaa teitä, että Venäjä teki päätöksen ja toteutti sen. Siirsimme joukkomme 1 500 kilometrin päähän Suomen ja Venäjän rajasta, emmekä ole muuttaneet tähän mennessä mitään sen jälkeen. Asiat ovat entisellään. Baltian Nato-joukot puolestaan kasvavat samanaikaisesti. Mitä meidän tulisi tehdä, Vladimir Putin kysyi tiedotustilaisuudessa Kultarannassa perjantaina, tavattuaan tasavallan presidentti Sauli Niinistön.

Putinin kommentti on herättänyt hämmästystä ja siitä on uutisoitu Suomessa laajasti. Venäjän strategiaan ja ulkopolitiikkaan perehtynyt professori Tuomas Forsberg kiinnitti Ilta-Sanomissa huomiota kommenttiin ja oli siitä ymmällään.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Jos hän tarkoitti, että kaikki asevoimat on vedetty 1 500 kilometrin päähän rajasta, se on tietysti puuta heinää, Forsberg totesi.

Todellisuudessa Venäjällä on joukkojaan muun muassa Alakurtin sotilastukikohdassa, joka sijaitsee vain noin 50 kilometrin päässä Suomen rajasta. Merkittäviä joukkoja on myös esimerkiksi Pietarissa.

Alun perin presidentin kommenttia epäiltiinkin jopa käännösvirheeksi. Muun muassa Yle poisti lausunnon jutustaan sen vuoksi.

Verkkouutiset on poiminut Putinin kommentit Kremlin kotisivujen virallisesta tiedotteesta. Niiden perusteella vaikuttaa selvältä, ettei kyse ollut käännösvirheestä. Presidentti toisti väitteensä vielä kahdesti.

– Emme oikein ymmärrä, mikä on voinut saada Suomen kansalaiset huolestumaan näin. Olen jo sanonut, että teimme päätöksen ja toteutimme sen vetämällä kaikki sotajoukkomme 1 500 kilometrin etäisyydelle Suomen rajasta. Emme ole kaikista Itämeren tai muun maailman jännitteistä huolimatta tehneet mitään sellaista, jonka tulisi huolestuttaa suomalaisia. Olemme muuten tehneet tämän tunnustuksena Suomen neutraalille statukselle. Kuvitelkaa, että Suomi liittyisi Natoon. Tässä tapauksessa Suomen joukot lakkaisivat olemasta täysin itsenäisiä tai riippumattomia. Niistä tulee osa Naton sotilaallista infrastruktuuria, joka nousi yhdessä yössä Venäjän federaation rajoille.

– Luuletteko, että voimme jatkaa näin toimimista: olemme vetäneet joukkomme 1 500 (kilometrin) etäisyydelle, pysyvätkö ne siellä? Kunnioitamme joka tapauksessa sitä valintaa, jonka Suomen kansa tekee.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)