Poliisi valmistelee aseidensa kilpailutusta - "turvallisuustilanne muuttunut"

Poliisihallitus on valmistelemassa aseita, aseiden varusteita, tarvikkeita ja varaosia sekä huolto- ja ylläpitopalveluita koskevaa kilpailutusta.

  • LKS 20130617 - Heckler & Koch MP5 poliisin käytössä Jyväskylässä 17. maaliskuuta 2011, kun poliisi tyhjensi Jyväskylän yliopiston Mattilanniemen toimipisteen A-rakennuksen epäillyn ampuma-aseuhkan takia. LEHTIKUVA / JUHA SORRI

    Kilpailutettavaan kokonaisuuteen kuuluvat ainakin poliisin tukiaseena käytettävät konepistoolit.

    ()
  • LKS 20141217 Poliisin asevyö poliisiviranomaisella poliisin päivä -tapahtumassa kauppakeskus Jumbossa Vantaalla 30. elokuuta 2014. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

    Kilpailutus ei koske henkilökohtaista virka-asetta.

    ()

Kilpailutus sisältää operatiivisten tarpeiden mukaisia aseita, asetta lievempiä voimankäyttövälineitä ja erilaisia aseisiin kiinnitettäviä varusteita, kuten optisia tähtäimiä ja valaisimia.

Valmisteilla oleva kilpailutus ei kuitenkaan koske henkilökohtaista virka-asetta, koska siitä on hankintasopimus voimassa.

– Lähtökohtana kilpailutukselle on, että poliisi tarvitsee sisäisen turvallisuuden turvaamiseen ajanmukaiset, luotettavat ja käyttötarkoitukseen sopivat, suorituskykyiset välineet ja varusteet. Kilpailutettava kokonaisuus tarkentuu valmistelun edetessä. Tällä hetkellä kokonaisuuteen kuuluvat ainakin poliisin tukiaseena käytettävät konepistoolit ja vaikutuksiltaan ampuma-asetta lievemmät voimankäyttövälineet, ylitarkastaja Janne Liljavuori Poliisihallituksesta sanoo.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Ari Alasen mukaan "erityisesti Euroopan muuttuneen turvallisuustilanteen takia myös Suomessa poliisin täytyy tarkastella käytössään olevien ampuma-aseiden ja muidenkin voimankäyttövälineiden ajanmukaisuutta ja soveltuvuutta erilaisia tilanteita ja tarpeita varten".

Janne Liljavuoren mukaan tuleva hankintasopimus on eri tilanteisiin sopeutuva, koska sopimuskaudesta tavoitellaan vähintään kymmenvuotista. Aseiden käyttöikä on myös pitkä.

– Katse täytyy olla tulevaisuuteen, jolloin paitsi tarpeet ja mahdolliset uhat voivat olla erilaisia kuin nyt, ja myös käyttäjäkunta voi olla erilainen, Liljavuori sanoo.

Nykyisin käytössä olevia aseita käytetään niiden elinkaaren loppuun asti, jonka jälkeen aseita uusitaan sopimuskauden aikana vähitellen.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.