Verkkouutiset

Kelan tuet odottavat palaavaa vierastaistelijaa, jos on Syyriassa alle vuoden

Kansanedustaja jätti kirjallisen kysymyksen vierastaistelijoiden asumisperusteisesta sosiaaliturvasta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Keskustan kansanedustaja Markku Pakkasen kirjallisessa kysymyksessä kysytään ”mihin toimenpiteisiin hallitus aikoo ryhtyä asumiseen perustuvan sosiaaliturvan uudistamiseksi niin, että se huomioi paremmin henkilöt, jotka ovat ottaneet osaa väkivaltaisten terroristijärjestöjen toimintaan”.

Markku Pakkasen mukaan Suomesta on matkustanut vierastaistelijoita Syyrian konfliktialueelle väestöön nähden enemmän kuin muista Euroopan maista keskimäärin.

– Konfliktialueilta palanneet vierastaistelijat ovat olleet pääsääntöisesti oikeutettuja Kelan toimeenpanemaan sosiaaliturvaan. Sosiaaliturvaan kuuluminen ratkaistaan asumiseen perustuvan sosiaaliturvalainsäädännön mukaan. Ihminen, joka asuu Suomessa ja jolla on siellä asunto ja koti ja joka pääasiallisesti oleskelee Suomessa, on oikeutettu Kelan sosiaaliturvaan.

– Henkilö ei myöskään menetä etuuttaan, jos oleskelee alle vuoden ulkomailla. Jos henkilö muuttaa kokonaan pois Suomesta, hänen oikeutensa sosiaaliturvaan katkeaa välittömästi. Ulkomailla oleskelun oletetaan aina olevan tilapäistä ja kestävän vain tietyn aikaa. Kela saa tiedot joko henkilöltä itseltään tai väestötietojärjestelmään tehdyn muuttoilmoituksen kautta, Pakkanen toteaa.

Kansanedustajan mukaan ”nykyisellään laissa ei ole, alle vuoden määräaikaisuuden lisäksi, määritelty ulkomailla oleskeluun sellaisia syitä, jotka katkaisisivat asumiseen perustuvan sosiaaliturvan”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)