Verkkouutiset

Osittaista vanhuuseläkettä haetaan lisäansioiden vuoksi

Tuoreen kyselyn mukaan osittaista vanhuuseläkettä haetaan erityisesti lisäansioiden vuoksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen kyselyn mukaan yli 90 prosenttia hakijoista valitseekin eläkkeensä mahdollisimman suurena eli 50-prosenttisena.

Vajaa puolet hakijoista uskoo osittaisen eläkkeen myötä lykkäävänsä varsinaiselle vanhuuseläkkeelle jäämistä. Osittainen vanhuuseläke kiinnostaa etenkin miehiä, sillä vain vain kolmannes hakijoista on naisia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Uusi osittainen vanhuuseläke on osoittautumassa osa-aikaeläkettä suositummaksi eläkemuodoksi. Hakemuksia tuli tammi-maaliskuussa 2017 jopa enemmän kuin osa-aikaeläkehakemuksia koko viime vuonna, sanoo Ilmarisen osastopäällikkö Nina Bruun.

Ilmarisen kyselyn mukaan osittaista vanhuuseläkettä haetaankin erityisesti lisäansioiden vuoksi. Sen nimesi eläkkeen hakemisen syyksi yli 60 prosenttia kyselyyn vastanneista.

– Muina syinä mainittiin muun muassa työnteon vähentäminen tai lopettaminen: joka neljäs halusi eläkkeen myötä vähentää työntekoa ja kahdeksan prosenttia hakijoista halusi lopettaa työnteon kokonaan, Bruun sanoo.

Joka kolmas lykkää vanhuuseläkettä vuodella

Kyselyn mukaan 56 prosenttia osittaisen vanhuuseläkkeen hakijoista kertoo jäävänsä eläkkeelle heti kuin mahdollista. 44 prosenttia hakijoista uskoo osittaisen eläkkeen myötä lykkäävänsä varsinaiselle vanhuuseläkkeelle jäämistä. Joka kolmas kertoo lykkäävänsä eläkkeelle jäämistä ainakin vuodella.

– Osittainen vanhuuseläke tuo työuran loppuun kaivattua joustoa. Työurien pidentäminen oli eläkeuudistuksen keskeisiä tavoitteita, ja on hienoa, että lähes puolet osittaisen eläkkeen hakijoista näkee tämän eläkemuodon mahdollisuutena jatkaa työelämässä pidempään, Bruun sanoo.

Kyselyn mukaan keskimääräistä suurempaa eläkettä saavat aikovat lykätä vanhuuseläkkeelle siirtymistä muita myöhempään. Yrittäjistä ja työttömistä noin 70 prosenttia aikoo jäädä eläkkeelle heti tilaisuuden tullen.

Osittaisen vanhuuseläkkeen rinnalla on mahdollista jatkaa työntekoa kokoaikaisesti tai osittain.

– 38 prosenttia hakijoista kertoo jatkavansa työelämässä kokoaikaisesti, osa-aikaisesti 24 prosenttia. Joka kymmenes kertoo jatkavansa, mutta ei vielä tiedä miten. Työnteon kertoo lopettavansa 8 prosenttia eläkkeen hakijoista, Bruun sanoo.

Työelämässä jatkaminen ei ole mahdollista kaikille osittaisen vanhuuseläkkeen hakijoille, heistä 22 prosenttia oli työttömiä.

Bruun muistuttaa, että osittainen vanhuuseläke pienentää varsinaista vanhuuseläkettä.

– Osittaista vanhuuseläkettä suunnittelevan kannattaa tehdä laskelma eläkkeen varhentamisen vaikutuksista. Yli 90 prosenttia kyselyyn vastanneista oli näin tehnytkin, hän sanoo.

Kysely lähettiin kaikkiaan 829 eläkkeenhakijalle, jotka olivat saaneet Ilmariselta osittaista varhennettua vanhuuseläkettä koskevan eläkepäätöksen tammi-maaliskuussa 2017. Kyselyyn vastasi 549 henkilöä eli vastausprosentti oli 66.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)