Verkkouutiset

”Jätevesityöryhmän esitykset johtamassa sääntelyn kiristymiseen ja lisäkustannuksiin”

Suomen Omakotiliitto on jättänyt eriävän mielipiteen hajajätevesityöryhmän raporttiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Liiton mielestä työryhmän esittämät vaihtoehdot eivät liiton mielestä tosiallisesti pyri kohtuullistamaan haja-asutusalueiden kotitalouksien jätevesien käsittelyä, vaan tiukentavat sääntelyä ja lisäävät kotitalouksille seuraavia kustannuksia.

Omakotiliitto esittää, että herkän alueen rajaksi riittää säädöstasolla 50 metrin suojavyöhyke ja perustason puhdistusvaatimus. Jätevesien käsittelyvaatimuksista olisi voitava poiketa, jos kotitaloudessa asuu alle kolme henkilöä tai järjestelmän hankkimiskustannukset ovat kohtuuttomat.

Kun yleinen talouden tilanne on nyt erittäin heikko, siirtymäaikaa pitäisi Omakotiliiton mielestä jatkaa vähintään kahdella vuodella 15.3.2020 saakka.

Lisäksi kotitalouksille kohdistuvia kustannuksia voidaan karsia pidentämällä asetuksessa säädettyä jäteveden saostuskaivon pakollista tyhjennysväliä ja alentamalla käsittelyjärjestelmän mitoitusvaatimuksia.

Työryhmä on toimeksiantonsa puitteissa tehnyt vaihtoehtoisia malleja poliittiseen päätöksentekoon. Omakotiliitto ei voi hyväksyä työryhmän ehdotuksia, joissa ollaan tiukentamassa sääntelyä ja lisäämässä kustannuksia kotitalouksille. Nyt määriteltävillä herkillä alueilla ollaan raportin mukaan automaattisesti noudattamassa tiukempaa puhdistustasovaatimusta.

– Tämä tarkoittaa sitä, että kotitaloudet joutuvat automaattisesti investoimaan kalliimpaan ratkaisuun. Lisäksi ne kotitaloudet, jotka ovat jo investoineet perustason puhdistusvaatimukset täyttäviin järjestelmiin, joutuvat tekemään jopa uusia investointeja, liitto sanoo tiedotteessaan.

Suomen 304 kunnasta 55 prosentissa kunnista on määriteltynä herkät alueet. Nyt määrittely tulee laajenemaan koko Suomeen kaikkiin kuntiin.

– Tämän seurauksena näissä 136 kunnassa kotitaloudet, joilla järjestelmät eivät ole kunnossa, joutuvat tekemään merkittäviä investointeja (5000-10 000 euroa) 15.3.2018 mennessä. On huolestuttavaa, kuinka kotitaloudet selviävät näistä investoinneista, koska suuri osa näistä kunnista kärsii myös merkittävästä pitkäaikaisesta rakennetyöttömyydestä, Omakotiliitto sanoo.

Omakotiliitto on huolissaan siitä, että työryhmätyöskentelyssä ei ole haluttu tässä vaiheessa, Omakotiliiton jatkuvista esityksistä huolimatta, arvioida työryhmän ehdotusten kotitalouksille aiheutuvia kustannuksia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)