Verkkouutiset

IL: Presidentti sanoo EU:n arvojen puolustamista hienoksi kysymykseksi

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ihmettelee suomalaisasennetta EU:n avunantolausekkeeseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Iltalehti on haastatellut Puolassa valtiovierailulla olevaa presidentti Sauli Niinistöä.

IL:n mukaan presidenttiä harmittaa Suomessa käyty keskustelu, jossa ammutaan alas ajatus EU:n armeijasta ja samalla torpataan idea eurooppalaisten arvojen puolustamisesta.

– EU-armeija muodostuisi kokardia vaihtamalla niille joukoille, jotka siihen on osoitettu ja tietysti ilman amerikkalaisia, jolloin kyse ei olisi mistään erillisestä armeijasta. Ei Natollakaan ole omaa armeijaa, vaan ne ovat jäsenmaiden joukkoja, Sauli Niinistö toteaa.

Presidenttiä on ilahduttanut EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin kysymys ”miten Euroopan unioni puolustaa arvojaan.”

– Minusta se on hieno kysymys. Ja ensimmäisen kerran kuulin sellaisen kysymyksen Brysselistä. Lisäksi Juncker totesi, että koska osa unionimaista ei kuulu Natoon, miten näissä maissa puolustetaan EU:n arvoja. Pidän sitä erittäin hienona keskustelunaloitteena, ja toisaalta pidän suomalaista vastaanottoa – yleistä väheksyntää – hivenen outona, Niinistö sanoo.

Hän esittää vertauksen EU:n puolustuksesta ja euroalueen taloudellisesta yhteisvastuusta.

– Jos Kreikka olisi aikanaan korostanut kovaan ääneen, että euroalueella ei ole taloudellista yhteisvastuuta, niin tuskin sitä olisi koskaan ollutkaan.

Presidentin mielestä nimenomaan Suomi tarvitsee EU:n turvatakuita.

– EU:n avunantolauseke on hyväksytty ja sitten Suomesta, jossa tällä avunantolausekkeella olisi käyttöä, sanotaan että älkää nyt ihmeessä, ei sellaista olekaan. Minusta se on hyvin erikoista käyttäytymistä, hän sanoo.

Niinistön mukaan koko EU:n puolustuskeskustelun armeijaan kilpistyttäminen on helppo tapa ajaa alas koko idea ”ja välttää kysymys siitä, millä Eurooppa puolustaa arvojaan niissä EU-maissa, jotka eivät kuulu Natoon”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)