Verkkouutiset

Nettiriippuvuus ja koulu-uupumus ruokkivat toisiaan

Liiallinen netin käyttö edistää koulu-uupumuksen kehittymistä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Koulu-uupumus voi johtaa puolestaan liialliseen internetin käyttöön eli digiaddiktioon. Suomen Akatemian rahoittamassa Mind the Gap -pitkittäistutkimuksessa digiaddiktion ja koulu-uupumuksen välinen yhteys on todettu sekä peruskoulussa että lukiossa.

Nuoren liiallinen netin käyttö voi johtaa tutkimuksen mukaan koulu-uupumuksen kautta edelleen masennukseen. Nuori voi altistua digiaddiktiolle erityisesti, jos hän menettää kiinnostuksen koulunkäyntiin ja kokee sitä kohtaan kyynisyyttä.

Tutkimuksen mukaan digiaddiktion ja koulu-uupumuksen väliseen ongelmaan on ratkaisevinta puuttua yläkouluiässä. Tehokkain tapa ylläpitää nuorten mielenterveyttä ja ehkäistä nuorten liiallista internetin käyttöä on oppilaiden sitouttaminen koulunkäyntiin, opiskeluinnon rakentaminen sekä koulu-uupumuksen ehkäiseminen.

Masennusoireet ja myöhäisnuoruuden koulu-uupumus ovat tutkimuksen mukaan yleisempiä tytöille kuin pojille. Pojat kärsivät tyttöjä enemmän liiallisesta internetin käytöstä.

Tutkimus toteutettiin sekä 12-14-vuotiaille että 16-18-vuotiaille helsinkiläisnuorille. Varhaisnuorten ryhmä koostui vuonna 2000 syntyneistä alakoulun kuudesluokkalaisista. Myöhäisnuorten ryhmä koostui vuonna 1997 syntyneistä lukion ensimmäisen vuoden opiskelijoista. Yhteensä tutkimukseen osallistui yli 3000 helsinkiläisnuorta 33 alakoulusta ja 18 lukiosta.

Tutkimus osoittaa, että digiloikalla, eli siirtymällä digitalisaatioon, on kahdet kasvot. Toisaalta internet tarjoaa aiemman tutkimuksen mukaan tärkeitä ja mielihyvää tuottavia sosiaalisia kokemuksia, jotka ovat hyödyllisiä myöhemmissä opinnoissa sekä työelämässä.

Digitaalisen teknologian pedagoginen käyttö myös sitouttaa ja motivoi monia nuoria tieteeseen sekä tekniikan käyttöön. Toisaalta digiaddiktio voi uuvuttaa nuoren ja johtaa jopa masennukseen.

Suomalaistutkimus on julkaistu kansainvälisessä Journal of Youth and Adolescence -tutkimusjulkaisussa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)