Verkkouutiset

Mopoautoilla nelinkertainen onnettomuusriski henkilöautoihin verrattuna

Mopoautoille tapahtuvista liikenneonnettomuuksista käynnistetään laaja tutkimus.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tutkimuksen otetaan mukaan kaikki henkilövahinkoon johtaneet onnettomuudet, joissa mopoauto on ollut osallisena. Kenttätyön tekevät maamme alueelliset liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnat.

– Perusteellista lisätietoa onnettomuuksista ja niiden taustoista tarvitaan kovasti. Mopoautoilu on melko uusi ilmiö eikä niille tapahtuvista onnettomuuksista ole juurikaan tutkimustietoa, sanoo onnettomuustutkinnan johtaja Kalle Parkkari Liikennevakuutuskeskuksesta.

Parkkarin mukaan tutkijalautakunnat tutkivat kaikki kuolemaan johtaneet mopoauto-onnettomuudet, mutta koska niitä on määrällisesti vähän, selvä kokonaiskuva mopoautoilun riskeistä puuttuu.

Tavoitteena on selvittää erityisesti mopoauto-onnettomuuksien riskien erityispiirteet. Tältä pohjalta on mahdollista tehdä tarvittavia parannusehdotuksia.

Tutkinnassa kiinnitetään huomiota muun muassa kuljettajan ikään, ajokokemukseen ja ajo-oikeuteen, turvavöiden käyttöön sekä mopoauton kuntoon, passiiviseen turvallisuuteen ja mahdolliseen viritykseen.

Moninkertainen onnettomuusriski

Mopoautojen määrä on kasvanut voimakkaasti viime vuosina. Vuoden 2013 lopussa niitä oli noin 8 000 kappaletta. Määrä on lisääntynyt tuhannen kappaleen vuosivauhtia.

Vakuutusyhtiöt korvasivat liikennevakuutuksista vuonna 2012 yhteensä 735 mopoautovahinkoa, joissa kaksi ihmistä kuoli ja 146 hengelle sattui henkilövahinkoja. Onnettomuuksista 430 oli mopoautoilijan aiheuttamia ja 305 onnettomuudessa mopoauto oli onnettomuuden vastapuolena.

Samana vuonna korvattiin mopojen liikennevahinkoja yhteensä 4 988 kappaletta, joista 3 563 kappaletta oli mopoilijan aiheuttamia. Kaikista mopovahingoista 2 837 oli henkilövahinkoja.

Ajoneuvokantaan ja vakuutusten määrään suhteutettuna vuonna 2012 mopoautoille tapahtui 88 liikennevahinkoa tuhatta mopoautoa kohden. Vastaava luku mopoilla oli 21 liikennevahinkoa tuhatta mopoa kohden ja henkilöautoilla 31 liikennevahinkoa tuhatta henkilöautoa kohden.

Mopoautojen liikennevahinkoihin suhteutettu määrä oli siis yli nelinkertainen mopoihin verrattuna ja lähes nelinkertainen henkilöautoihin verrattuna.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)