Verkkouutiset

Jos haluat muuttaa ihmisten mielipiteitä, ole liiankin samaa mieltä

Liialliseksi viety myöntyväisyys toisten mielipiteisiin on voimakas keino muuttaa niitä, SBS kertoo.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tutkimukset ovat osoittaneet, ettei vastaväitteistä ole juurikaan hyötyä vahvojen uskomusten muuttamisessa. Usein mielipiteiden kiistäminen voi jopa vahvistaa vanhaa uskomusta.

Israelilaisen Herzliya-tutkimuslaitoksen tuoreen tutkimuksen mukaan ihmiset voivat kuitenkin muuttaa vahvojakin mielipiteitään, kun heidät altistetaan äärimmilleen viedyille versioille omista ajatuksistaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Herzliyan tutkijoiden kokeeseen osallistui 150 israelilaista. Puolelle koehenkilöistä näytettiin Israelin ja Palestiinan väliseen konfliktiin liittyviä videoita. Puolet kokeeseen osallistuneista taas toimi kontrolliryhmänä, jolle esitettiin tavallisia televisiomainoksia.

Sen sijaan, että videoissa olisi pyritty näyttämään, kuinka Gazan kriisi on israelilaisen ajattelutavan vastainen, pyrittiin konflikti selittämään vahvasti israelilaisen arvomaailman mukaisena.

Tutkijoiden mukaan muun muassa uskomus siitä, että Israel on maailman eettisin yhteiskunta, on yksi israelilaisten peruskäsityksiä. Kun koehenkilöt näkivät videon, jossa todettiin, että sotaa on jatkettava, jotta Israel voi pitää kiinni moraalisista arvoistaan, reagoivat he vihaisesti.

Koehenkilöt altistettiin voimakkaasti heidän ajatteluaan puoltaneelle videomateriaalille useita kertoja Israelin vuoden 2013 vaaleja edeltävänä aikana. Vaaleihin mennessä kokeeseen osallistuneiden asenteet Gazan konfliktin suhteen olivat pehmentyneet huomattavasti ja merkittävä osa koehenkilöistä oli valmis arvioimaan kantaansa uudelleen.

Tutkijoiden mukaan kokeen tulokset säilyivät vielä vuosi sen tekemisen jälkeenkin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)