Verkkouutiset

Lohen hinta: 10 000 euroa kappale – ”Puppua, Jasper”

Vapaa-ajan kalastajat ja ammattilaiset ovat eri mieltä siitä, mikä on lohen todellinen kilohinta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Näyttelijä ja vapaa-ajankalastaja Jasper Pääkkönen laskee, että vavalla pyydystetyn lohen hinta voi olla 500 kertaa suurempi kuin verkoilla pyydetyn. Hän väittää, että Kymijoesta pyydetyn lohen hinta on jopa 10 000 euroa kappale.

Sen sijaan kaupassa ammattikalastajan pyytämä Itämeren lohi myydään jopa seitsemällä eurolla kilo.

– Tästä saadaan vähän suhdelukua, Pääkkönen sanoi Porin Suomi Areenassa kiivaaksi yltyneessä lohikeskustelussa.

Pääkkösen mukaan Kymijoesta vapakalastajat nostivat viime vuonna Kymijoesta 212 lohta. Kalastusmatkailuyritysten liikevaihto oli puolestaan noin kaksi miljoonaa euroa. Näiden kahden luvun perusteella yhden kalan hinta asettuu kymmeneen tuhanteen euroon.

Porilainen ammattikalastaja Heikki Salokangas ei jakanut näkemystä.

– Katkaistaan tämä Jasperin huttu ennen kuin se menee pitemmälle.

Hänen mielestään Pääkkönen laskee lohen hintaan myös ABC-asemalla nautitut kahvikupilliset, samoin autoon tai jopa lentokoneeseen tankatut bensiinit. Ammattikalastajien juomia kahveja ei kuitenkaan lasketa kaupassa myytävän kalan hintaan.

– Tämmöisiä laskelmia esittävät vakavalla naamalla ihan fiksuina pidetyt ihmiset, Salokangas ihmetteli ja sanoi usean kertaan, että Pääkkönen puhuu ”puppua”.

Maa- ja metsätalousministeriön (MMM) elinkeinokalatalouden yksikön päällikkö Risto Lampinen sanoo, että laskelmia tehdään monilla tavoilla. Hänen käsityksensä on, että ammattilaisten ja harrastajien pyytämien lohien hinnat ovat suunnilleen samat.

Lohia koskevassa kiistassa on monta osapuolta. Itämeren rantavaltiot kiistelevät keskenään EU-tasolla, kuka saa suurimmat kiintiöt, kuka ryöstökalastaa ja kuka joutuu leikkaamaan pyyntiään. Suomessa ammattikalastajat haluavat itselleen mahdollisimman suuret pyyntioikeudet. He kalastavat yleensä merellä.

Matkailuyrittäjät puolestaan haluavat, että lohta nousee mahdollisimman suuri määrä jokea pitkin kutemaan yläjuoksulle. Vapaa-ajan kalastajat tukevat näitä yrittäjien näkemystä, koska he haluavat kalastaa joissa. He haluavat rajoittaa ammattikalastajien lohenkalastusta – tosin Pääkkönen sanoo, että kaikkien tulee rajoittaa omaa kalastustaan.

Jokien varrella asuu myös paikallisia asukkaita, jotka haluavat osansa saaliista. Vapakalastajat arvostelevat verkkokalastajia, koska verkoilla nostettu kala on pois vapakalastajien saaliista.

Monet tutkijat ovat huolissaan lohikantojen säilymisestä ja haluavat pienentää EU:n asettamia lohikiintiöitä. Luontojärjestöt tukevat tutkijoita.

Monet kalastajat syyttävät myös energiayhtiöitä ja valtiota siitä, että nämä eivät rakenna kunnollisia kalateitä voimalaitospatojen viereen. Kalatietä pitkin lohet ja muut vaelluskalat voisivat nousta yläjuoksulle lisääntymään. Ministeriö vastaa, että kalateitä rakennetaan kaiken aikaa.

MMM yrittää sovitella eri osapuolten näkemyksiä yhteen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)