Verkkouutiset

Suomi edelleen lehdistönvapauden ykkösmaa

Kansainvälinen sananvapausjärjestö Toimittajat ilman rajoja on nimennyt Suomen jo seitsemännen kerran peräkkäin lehdistönvapauden kärkimaaksi maailmassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Järjestön indeksi listaa vuosittain 180 maata järjestykseen median vapauden toteutumisen mukaan.

Suomen jälkeen seuraavan sijan listalta otti Hollanti, joka nousi kaksi pykälää ylöspäin. Kolmanneksi sijoittui Norja, jonka sija putosi yhden pykälän verran.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Indeksin suurimpia putoajia olivat Puola (sijoitus 47), jossa ääri-konservatiivinen hallitus pyrkii saamaan valtaansa julkista mediaa, sekä Tadžikistan (150), jossa alueen autoritäärinen hallinto on kiristänyt median oloja.

Naapurimaistamme Venäjä löytyy sijalta 148 ja Viro sijalta 14.

Maailmanlaajuisesti huolestuttavinta on toimitustyöhön liittyvän pelon ilmapiirin lisääntyminen sekä valtioiden ja yksityisten tahojen tiukentunut ote toimituksista.

Euroopassa lisääntynyt nationalismi sekä toimittajiin kohdistuvat uhkaukset näkyivät sekä Ruotsin että Saksan sijoituksissa. Ruotsissa toimittajien saamat tappouhkaukset ovat lisääntyneet. Maan sijoitus putosi sijalle 8, kun se aiemmin oli 5.

Saksa tippui neljä sijaa alaspäin sijalle 16. Syynä on muun muassa se, että toimittajat joutuivat väkivaltaisten hyökkäysten kohteeksi muslimienvastaisen mielenosoituksen aikana.

Toimittajat ilman rajoja Suomen osaston puheenjohtaja Ilkka Nousiainen iloitsee Suomen sijoituksesta, mutta huomauttaa, että maailmalla nähtävät muutokset median vapaudessa näkyvät myös Suomessa.

– Pakolaiskeskustelu on kärjistänyt tilannetta kaikkialla Euroopassa. Vihapuhe ja toimittajien uhkailu on yleistynyt myös meillä Suomessa. Tämä on kohtalaisen uusi ja huolestuttava ilmiö suomalaisessa mediassa ja yhteiskunnassa, hän sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)