Verkkouutiset

Lääkäriliitto huolissaan alan opetuksen, tutkimuksen ja hoidon laadusta

Lääkäriliiton valtuuskunnan mielestä lääketieteellisen opetuksen, tutkimuksen ja hoidon laatu on uhattuna.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Lääkäriksi koulutettavien määrä on yli kaksinkertaistunut 1990-luvun tasosta. Lääketieteellisten tiedekuntien opetushenkilökuntaa ei ole kuitenkaan lisätty. Nyt lääkäriopettajien määrää ollaan päinvastoin vähentämässä, Lääkäriliiton valtuuskunta toteaa kannanotossaan.

Lääkärikoulutuksen määrää on lisätty viime vuosina voimakkaasti. Ensi vuonna lääketieteen opinnot aloittaa 750 uutta opiskelijaa. Samaan aikaan lääketieteellisten tiedekuntien opetushenkilökuntaa ei ole lisätty lupauksista huolimatta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Lääkäriliito toteaa, että lääketieteellisille tiedekunnille nyt kaavaillut säästövelvoitteet merkitsevät kymmenien lääkäriopettajien työsuhteiden päättymistä.

Kasvaneiden sisäänottomäärien seurauksena lääkärikoulutuksen laatu on ollut jo ennestäänkin uhattuna. Lääkäriliiton vuosi sitten tekemän laajan opiskelijatutkimuksen mukaan vain 16 prosenttia lääketieteen opiskelijoista ilmoitti saaneensa harjoitella riittävästi erilaisia toimenpiteitä.

Opetusryhmien keskimääräinen koko oli kymmenen opiskelijaa, pahimmillaan jopa 22 opiskelijaa ryhmää kohti, kun suositus on kuusi opiskelijaa ryhmässä. Lääketieteellisistä tiedekunnista haasteellisin tilanne on Oulun yliopistossa.

– Suunniteltujen henkilöstövähennysten seurauksena tämä huono tilanne vaikeutuu entisestäänkin kaikissa lääketieteellisissä tiedekunnissa, mikä väistämättä johtaa lääkärikoulutuksen ja sen seurauksena hoidon laadun vaarantumiseen, liitto varoittaa.

– Muut lääkärit kuin opetushenkilökunta osallistuvat lisääntyvässä määrin opetukseen, minkä johdosta he voivat hoitaa vähemmän potilaita. Tämä myös siirtää kustannuksia palvelujärjestelmälle.

Lääketieteellisten tiedekuntien henkilöstölle ei jää riittävästi aikaa myöskään tutkimukseen, mikä on yliopistojen toinen päätehtävä. Samalla myös valtion tukirahoitus kliiniselle lääketieteelliselle tutkimukselle on vähentynyt kymmenessä vuodessa peräti 69 prosenttia.

Hallituksen marraskuussa tekemässä sote-ratkaisussa on päätetty, että 15 sote-alueen joukossa viidellä alueella on jatkossakin yliopistollinen sairaala.

Lääkäriliiton valtuuskunta on ”erittäin huolissaan paitsi lääketieteellisen opetuksen ja tutkimuksen laadusta myös siitä, onko meillä kaavailtujen säästö-päätösten seurauksena jatkossa enää viittä riittävät toimintaedellytykset omaavaa yliopistollista sairaalaa”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)