Verkkouutiset

Kunnille sälytettiin yhä uusia tehtäviä ja uusia kustannuksia

Valtio antoi kunnille kahdessa ja puolessa vuodessa 22 uutta tehtävää ja 44 velvoitetta. Eniten kustannuksia on kuitenkin tuonut vanhojen tehtävien ja velvoitteiden laajentaminen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Valtiovarainministeriössä on valmistunut kuntien tehtäväkartoituksen täydennys. Se koskee niitä kuntien tehtäviä ja velvoitteita, jotka on säädetty elokuun 2012 jälkeen ja ennen tämän vuoden maaliskuun puoliväliä.

Eduskunta hyväksyi tänä aikana 48 lakia tai lainmuutosta, jotka koskivat 96:ta tehtävää ja 105:tä velvoitetta.

Laeissa ja lakimuutoksissa kunnille annettiin 22 uutta tehtävää ja 44 uutta velvoitetta. Vanhoja tehtäviä puolestaan laajennettiin 40 säännöksellä ja velvoitteita laajennettiin 58 velvoitteella.

Tehtäviä supistettiin tai helpotettiin vain kahdeksalla säännöksellä, ja velvoitteita helpotettiin tai vähennettiin 18 velvoitteen kohdalta.

Kunnilla oli kartoituksen mukaan tämän vuoden maaliskuussa yhteensä 610 tehtävää ja 973 velvoitetta.

Tehtävien kokonaismäärän noususta suuri osa johtuu siitä, että kartoituksen on lisätty myös tehtäviä, jotka olivat olemassa ennen tarkastelujaksoa mutta puuttuivat aiemmasta kartoituksesta.

Velvoitteiden kokonaismäärän pysyminen ennallaan johtuu suurehkoista lakien kokonaisuudistuksista, joissa säädösten rakennetta on muutettu siten, että velvoitteita on yhdistetty ja niiden soveltamisalaa laajennettu.

Tarkasteluajanjaksolla tehtävien ja velvoitteiden lisäämisestä ja laajentamisesta aiheutui kunnille yhteensä noin 410 miljoonan euron lisäkustannukset vuositasolla. Näihin kustannuksiin kunnat saavat valtionosuutta ja muuta valtion rahoitusta noin 210 miljoonaa euroa.

Suurin yksittäinen kustannusvaikutus kunnille on aiheutunut työmarkkinatuen rahoitusvastuun laajenemisesta, jonka vaikutus oli noin 160 miljoonaa euroa vuositasolla. Vanhuspalvelulain säätäminen aiheutti toisen suuren kustannuserän, yhteensä 151 miljoonaa euroa.

Tehtävien ja velvoitteiden vähennysten ja supistusten säästövaikutukset kunnille olivat noin 81 miljoonaa euroa.

Tehtävien ja velvoitteiden määrän kehitys on jatkunut samansuuntaisena kuin aikaisemmin. Uusien tehtävien lukumäärän kasvuvauhti 2010-luvulla näyttää ylittävän edellisen vuosikymmenen tason.

Uudet tehtävät eivät kuitenkaan sisällä suuria uusia lisäyksiä hyvinvointipalveluihin, vaan ovat enimmäkseen pienehköjä täydennyksiä entisiin tehtäviin. Niiden kustannusvaikutus ei ole ollut kovin suuri eli noin 31 miljoonaa euroa vuositasolla.

Merkittävästi enemmän kustannuksia kunnille on aiheuttanut vanhojen tehtävien ja velvoitteiden laajentaminen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)