Verkkouutiset

”Yli puoli miljoonaa suomalaista rikkoo nyt lakia” – asemääräyksiä arvostellaan täysin kohtuuttomiksi

Kansanedustaja jätti kirjallisen kysymyksen asekaappien hankinnan siirtymäajasta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Perussuomalaisten kansanedustaja Kari Kulmalan kysymyksen otsikkona on ”pakollisten paloturvallisuusvaatimukset täyttävien asekaappien hankinnan siirtymäajasta sekä niiden paloturvallisuuden valvonnasta”.

Kansanedustajan mukaan valtioneuvoston antama asetus räjähteiden valmistuksen, käsittelyn ja varastoinnin turvallisuusvaatimuksista asettaa kaikkien patruunoiden säilytykselle ”täysin kohtuuttoman ja tarpeettoman 30 minuutin palosuojavaatimuksen”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Juuri kenelläkään aseiden ja patruunoiden omistajalla ei ole paloturvakaappia valmiiksi hankittuna. Aseiden säilytykseen kelpaava turvakaappi ei käy, ellei ole näyttää siinä olevan palosuojausta. Käytännössä yhdistetty murto- ja palosuojaus on vain erittäin kalliissa yhdistelmäkassakaapeissa, jotka asekaapin koossa maksavat useita tuhansia euroja, Kulmala toteaa.

– Patruunoiden säilytykseen riittävän kokoinen paloturvakaappikin maksaa useita satoja euroja.

Asekaappien tarvetta lisäävä säilytysvaatimusten kiristys aiheutti voimakasta vastarintaa alan järjestöissä. Säädökseen tuli kahden vuoden siirtymäaika.

– Halvimman ilman ankkurointia painonsa puolesta säädökset täyttävän asekaapin ja halvimman kohtuullisen kokoisen paloturvakaapin hankkiminen maksaa yhteensä yli 1 000 euroa, kaappien, joista ei ole näytetty missään olevan mitään hyötyä. Ei tunneta tapauksia, joissa tulipalossa tuhoutuneet patruunat tai lataustarvikkeet olisivat aiheuttaneet mitään konkreettista vaaraa tai vahinkoa, koska ne palavat eivätkä räjähdä, kansanedustajan kysymyksessä todetaan.

Hänen mukaansa ”paloturvakaapitta patruunoitaan säilyttävät yli puoli miljoonaa suomalaista syyllistyy tällä hetkellä räjähdelain 125 §:n 10 kohdan tarkoittamaan räjähdesäädösten rikkomiseen, josta on määrätty vähintään sakkorangaistus”.

Kari Kulmalan varsinainen kysymys kuuluu ”aikooko hallitus antaa aseharrastajille siirtymäaikaa pakollisten asekaappien hankkimista varten sekä miten hallitus aikoo valvoa asekaappien paloturvallisuusvaatimusten noudattamista?”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)