Verkkouutiset

Yhdenvertaisuusvaltuutetun mielestä natsilipun pitäminen ikkunassa on laitonta häirintää

Yhdenvertaisuusvaltuutettu pyytää yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakuntaa kieltämään natsilipun pitämisen esillä ikkunassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tapaus koskee opiskelija-asunnon ikkunassa pidettyä, ulospäin näkyvää lippua. Valtuutettu pitää toimintaa yhdenvertaisuuslain vastaisena häirintänä.

Eräs henkilö on kiinnittänyt sekä natsi-Saksan hakaristilipun että Japanin keisarikunnan toisen maailmansodan aikaisen sotalipun vuokraamansa opiskelija-asunnon ikkunaan.

Liput ovat yhdenvertaisuusvaltuutetun tietojen ja omien havaintojen mukaan olleet ikkunassa asunnon sisäpuolella selvästi nähtävillä jo yli 8 kuukautta. Vuokranantaja, Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö HOAS on pyytänyt vuokralaista poistamaan liput, mutta hän on kieltäytynyt.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu katsoo, että liput ikkunaan ripustanut henkilö rikkoo yhdenvertaisuuslain 14. pykälän häirinnän kieltoa, niin kauan kuin liput ovat ikkunassa nähtävillä vaikkakin liput ovat yksityisasunnossa.

Käyttäytyminen arvioidaan ihmisarvoa loukkaavaksi esimerkiksi silloin, kun sillä osoitetaan perustavanlaatuista kunnioituksen puutetta yksilöä kohtaan esimerkiksi etnisen alkuperän, uskonnon tai vammaisuuden vuoksi. Valtuutetun käsityksen mukaan tapauksen olosuhteissa häirinnän tunnusmerkit täyttyvät selvästi.

– Tämä on periaatteellisesti tärkeä tapaus ajassa, jolloin vihapuhe ja vihamielisen ilmapiirin luominen tuntuu vain lisääntyvän. Haluamme, ettei rasismiin ja syrjintään yllyttäviä symboleja levitetä julkisesti Suomessa, yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä sanoo.

Hänen mukaansa häirintä syntyy siitä, että pitämällä natsilippua esillä julkisesti, luodaan vihamielinen ilmapiiri tiettyjä ihmisryhmiä kohtaan.

– Olemme keskustelleet asiasta muun muassa juutalaisvähemmistöön kuuluvien kanssa ja he kokevat liput ikkunassa erittäin uhkaavana ja syvästi loukkaavana, Pimiä sanoo.

Hänen mukaansa lippujen poistamisen vaatiminen tai niiden poistaminen tarvittaessa laillista pakkoa käyttäen ei loukkaa lippujen esille panijan sananvapautta. Sananvapaudella ei suojata vihapuhetta tai muita mielenilmaisuja, jotka syvästi loukkaavat toisten henkilöiden ihmisarvoa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)