Verkkouutiset

”Maamme-laulu on ikoninen kansallisaarre, sitä ei ole mitään syytä muuttaa”

Ehdotus kansallislaulun sanojen synnyinmaan päivittämisestä kotimaaksi ei saa kannatusta kokoomusedustajalta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Muun muassa Aamulehti kertoi itsenäisyyspäivänä kirjailija Roman Schatzin ehdotuksesta. Siinä korvattaisiin Maamme-laulun sanoituksen sana synnyinmaa sanalla kotimaa.

Siis: nykyisin lauletaan Oi maamme, Suomi, synnyinmaa/ soi, sana kultainen. Tämän jälkeen laulettaisiin Oi maamme, Suomi, kotimaa, soi, sana kultainen.

Suomi, armas synnyinmaa on myös Kotimaani ompi Suomi -laulun sanoissa. Synnyinmaahan päättyy Finlandia-hymnikin: On aamus alkanut, synnyinmaa.

Kokoomuksen kansanedustaja Susanna Koski kirjoitti itsenäisyydestä Maaseudun Tulevaisuuteen kolumnin tuolla otsikolla.

Susanna Kosken ensireaktio muutosehdotukseen on kolme sanaa: ei, ei , ei.

– Huono ehdotus. Ne kaikki ovat sekä sävellykseltään että sanoituksiltaan teoksia. Ne ovat syntyneet omana aikanaan. Ei se, että joku muu tilanne muuttuu ole mikään syy muuttaa näitä teoksia, jotka ovat itsessään meille kansallisaarteita, Susanna Koski sanoo.

– Ne ovat syntyneet sellaiseen tilanteeseen ja tarpeeseen, jossa nämä taiteilijat ovat halunneet siten tulkita ja kokea.

Roman Schatzin yksi peruste oli, että Suomessa elää nykyään ihmisiä, joiden kulttuuritaustat ulottuvat kaikille asutuille mantereille.

Susanna Kosken mukaan näin toki on, mutta ”ei yhteisöllisyyden kokemuksen tunne ole peruste sille, että pitää kansallisteoksia lähteä muuttamaan”.

– Voi tehdä uusia teoksia ja synnyttää niistä tähän aikaan tunnetta, jota koetaan tarpeelliseksi. Mutta en näe että on mitään syytä lähteä muuttamaan tai päivittämään aikaansa ikonisia kansallisaarteita kuten Maamme-laulua, Koski toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)