Verkkouutiset

Anna Kontula kiittää Touko Aallon naisystävää: Teet töitä meidän naisten vapauden eteen

Vasemmistoliiton kansanedustajan mielestä miehet katsovat oikeudekseen loukata vähäpukeisessa kuvassa esiintynyttä naista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Anna Kontula (vas.) kirjoittaa Facebook-päivityksessään uutisista koskien vihreiden puheenjohtaja Touko Aaltoa. Aalto kertoi avioliittonsa kariutumisesta ja totesi lopulta, että 24-vuotias vihreiden työntekijä on kolmas osapuoli asiassa.

– Jostain syystä Touko Aallon yksityiselämä on täyttänyt feedini miehistä, jotka katsovat oikeudekseen nimitellä ja loukata 24-vuotiasta vihreiden toimistotyöntekijää, koska tämä on arvostellut somen kaksinaismoralistisia kuvasääntöjä vähäpukeisella kuvalla, Anna Kontula valittelee.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Reaktio on hieno osoitus siitä, miksi työtä kaksoisstandardeja vastaan edelleen tarvitaan. Edelleen meillä on kulttuurissa syvärakenne, jossa naiset jaetaan suojeltaviin madonnoihin ja huoriin, joiden kohdalla normaaleja ihmisten välisiä käytössääntöjä ei tarvitse noudattaa. Huoran kategoriaan voi joutua kuka tahansa, joka rikkoo vallitsevia käsityksiä naiselle sopivasta käytöksestä. Sellaiseksi voidaan lukea paitsi seksuaalinormiston kyseenalaistaminen, myös esimerkiksi liian räväkkä (lue: miesmäinen) juhliminen tai poliittinen kannanotto, Kontula jatkaa.

Kansanedustaja Kontulan mukaan tällä rakenteella ei vain loukata osaa naisista, vaan hallitaan kaikkia naisia.

– Kiitos Iris, että kyseenalaistat, ja siten teet töitä meidän kaikkien naisten vapauden eteen. Ja voimia.

Anna Kontulan Facebook-seinällä naiskirjoittaja huomauttaa, että 24-vuotiaan vähäpukeinen kuva voi tuhota uran ja kaatua itseä vastaan. Kontula hyökkää naiskirjoittajaa vastaan kovalla tavalla:

– Niin, miksi? Koska jos ei kukaan koskaan kapinoisi, sinunkin vanhempasi olisivat naittaneet sinut valitsemalleen puolisolle, joka sitten huolehtisi rahoistasi ja osallistuisi julkiseen keskusteluun puolestasi. Sillä välin sinä toteuttaisit naisen luontaista tarvetta synnyttää lapsia ja hoivata miestäsi kodin piirissä.

– Kaikki rajanylitykset eivät ole perusteltua, mutta ilman provoja normit eivät muutu, ja harvoin sitä tietää etukäteen, mikä provo toimii ja mikä ei. Jos ei kukaan ylitä rajoja, rajat eivät häviä, vaan vahvistuvat entisestään. —, juuri tuon kommenttisi kaltaisia puheenvuoroja nähtiin Suomessa aikanaan esimerkiksi naisten housujen käytöstä, Anna Kontula vastaa.

Mieskirjoittaja huomauttaa keskustelussa, että julkiseen tehtävään suuntautunut ei voi vedota enää yksityisyyteensä.

Anna Kontula vastaa hänelle, että ”ensinnäkään jonkun nuorisojärjestön työntekijä ei ole sellainen poliittinen toimija, jonka tissien suhteen sinun tarvitsisi harjoittaa kansalaisvalvontaa”.

– Toiseksi, vaikka kyseessä olisi oikeasti tässä mielessä vastuutettu poliitikko, ei aseman julkisuus oikeuta slut-shamingia, jossa kyse ei ole kansalaisten poliitikkoihin kohdistamasta valvonnasta, vaan konservatiivissovinististen rakenteiden naisten seksuaalikäyttäytymisen säätelystä, Kontula toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)