Verkkouutiset

Kokoomuksen Sinuhe Wallinheimo: Eduskunta ei saa olla kehityksen tulppa

Kokoomus perää positiivista asennetta ja suhtautumista työelämän muutoksiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Eduskunta käy tänään tärkeän periaatteellisen keskustelun. Nopea teknologinen kehitys muuttaa työtä, työelämää ja yhteiskuntaa. Muutos tulee kuitenkin nähdä ennen kaikkea mahdollisuutena, totesi kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo kokoomuksen ryhmäpuheenvuorossa hallituksen tulevaisuusselonteon 1. osasta Jaettu ymmärrys työn murroksesta.

Tulevaisuusselonteon tarkoituksena on tunnistaa tulevaisuuden megatrendien, digitalisaation, robotisaation, tekoälyn sekä jakamis- ja alustatalouden, aiheuttamia muutoksia työhön ja laajemmin koko yhteiskuntaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Pienenä maana meidän on ketterästi kyettävä pysymään muutoksen kärjessä ja mahdollistettava lainsäädännössä uusien innovaatioiden ja alojen synty ja kasvu, kansanedustaja ja tulevaisuusvaliokunnan jäsen Wallinheimo jatkoi.

Hän peräsi kokoomuksen ryhmäpuheessa positiivista asennetta ja suhtautumista työelämän muutoksia kohtaan.

– Muutos tuo aina mukanaan haasteita ja nostaa pintaan avoimia kysymyksiä. Kehityksen jarruttaminen on kutienkin väärä keinoa ratkoa ongelmia. Isommat ongelmat me kohtaisimme, jos tekninen kehitys pysähtyisi.

– Ammatit ja työtehtävät vaihtuvat, mutta jatkossakin ihmistyöllä tulee olemaan kysyntää. Meidän on kuitenkin kannettava yhdessä huolta niistä kansalaisista ja aloista, jonne murros iskee koviten. Vaikka teknologia ajaisikin monen perinteisen alan ja työtehtävän ylitse, sen ei saa antaa ajaa yksittäisen ihmisten yli. Siksi koulutuksen ja sosiaaliturvan reformeilla on keskeinen merkitys, Wallinheimo huomautti.

Tulevaisuusvaliokunnassa on käynnissä 100 radikaalia teknologiaa -hanke, joka pyrkii tunnistamaan tulevaisuuden keskeiset uudet teknologiat. Teknologia etenee niin nopeasti, että pienen maan päättäjien ja lainsäädännön on vaikea pysyä perässä.

– Meidän on pysyttävä muutoksen pulssilla ja huolehdittava jo ennakolta siitä, että lainsäädäntömme on valmis uusiin teknologioihin. Jos omaksuisimme asenteen, että lähtökohtaisesti kaikki uudet innovaatiot ja elinkeinot olisivat positiivisia asioita, eikä automaattisesti kiellettyä tai sääntelyllä tukahdutettuja, Wallinheimo sanoi.

Hänen mukaansa ehkä tärkeintä on hyväksyä se tosiasia, että maailma muuttuu ympärillämme meistä riippumatta, eikä eduskunta saa olla kehityksen tulppa.

– Kiellämmekö muutoksen ja takerrummeko vanhaan? Kokoomuksen valinta on muutokseen tarttuminen, Wallinheimo totesi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)