Verkkouutiset

Yksiavioisuuden selitys löytyi – kaiken takana on oksitosiini

Tutkijat ovat mahdollisesti selvittäneet, miksi ihmiset suosivat yksiavioisuutta ja usein pysyvät saman kumppanin kanssa halki elämän.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Heidän tutkimuksensa perusteella vastaus saattaa piillä aivojen erittämässä oksitosiini-hormonissa. Se tunnetaan kiintymyksen ja sosiaalisuuden hormonina ja sillä on tärkeä rooli muun muassa lapsen ja äidin välisen tunnesiteen muodostumisessa.

Selvittääkseen oksitosiinin merkitystä yksiavioisissa suhteissa tutkijat antoivat 40 heteromiehelle nenäsumutteena oksitosiinia ja lumevalmistetta ja näyttivät heille valokuvia heidän puolisoistaan sekä muista naisista. Miesten aivoja tarkkailtiin samanaikaisesti magneettikuvauksen avulla.

Koe osoitti, että oksitosiinia saatuaan miehet pitivät puolisoitaan selvästi muita naisia viehättävämpinä, mikä näkyi myös aivojen palkkiojärjestelmän aktivoitumisena.

Samanlaista vaikutusta ei kuitenkaan havaittu, kun miehet katselivat kuvia naispuolisista työtovereistaan ja pitkäaikaisista naistuttavistaan. Tutkijat pitävät tätä osoituksena oksitosiinin roolista nimenomaan rakastavaisten välisen kiintymyksen vahvistajana.

Tulokset saattavat selittää myös sen, miksi rakkaussuhteen päättyminen voi aiheuttaa niin voimakkaan surun ja masennuksen. Tilan korjaaminen esimerkiksi oksitosiinisuihkeilla todennäköisesti pahentaisi tilannetta entisestään, koska se luultavasti vain vahvistaisi kaipuuta.

Tutkimus julkaistiin Proceedings of the National academy of Sciences -tiedelehdessä.

Uutisen välitti Uutispalvelu Duodecim.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)