Verkkouutiset

Valkoposkihanhet levittävät tutkimuksen mukaan voimakasta ripulia ja kuumetta

Keskustan kansanedustaja kysyy, mihin toimenpiteisiin hallitus aikoo ryhtyä, jotta valkoposkihanhien kantoja pienennettäisiin Suomessa. Valkoposkihanhet aiheuttamat haitat ovat herättäneet viime viikkoina keskustelua Suomessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Antti Kaikkonen (kesk.) on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen koskien valkoposkihanhien aiheuttamia haittoja Suomessa. Kaikkonen sanoo valkoposkihanhien kantojen kasvun alkaneen aiheuttaa ongelmia eteläisessä Suomessa.

”Uudet tiedot kertovat myös uusista ongelmista. Helsingin yliopistossa on valmisteilla tutkimus, jonka mukaan valkoposkihanhien ulosteessa on kampylobakteereita. Bakteeri aiheuttaa ihmisille voimakasta ripulia, vatsakipuja ja kuumetta. Tämä on ongelmallista, sillä valkoposkihanhia liikkuu paljon siellä, missä ihmisiäkin, kuten puistoissa ja rannoilla. Valkoposkihanhet ovat myös niin kesyyntyneitä, että niitä ei saa hätistelemällä lähtemään”, Antti Kaikkonen toteaa tiedotteessaan.

”Kansainvälisesti valkoposkihanhi on luokiteltu elinvoimaiseksi lajiksi. Valkoposkihanhien kannan hallittu rajoittaminen ei vaarantaisi linnun tulevaisuutta, mutta ehkäisisi suuriksi kasvaneita haittoja maassamme”, hän sanoo.

Äsken valkoposkihanhien aiheuttamiin ongelmiin kiinnitti huomiota muun muassa kokoomuksen Outi Mäkelä.

Kaikkosen mukaan myös maanviljelijöille on koitunut linnuista merkittäviä vahinkoja. Loviisan seudulla viljelijät ovat kertoneet valtavista valkoposkihanhiparvista, jotka ovat tuhonneet viljelyksiä. Äskettäin valkoposkihanhet aiheuttivat Helsingissä kymmenien tuhansien eurojen vahingot, kun ne tuhosivat Viikissä sijainneen Helsingin yliopiston valkolupiini-vehnäviljelmän.

Valkoposkihanhi on Suomessa rauhoitettu, eikä sen kantaa ole toistaiseksi saanut rajoittaa. Kaikkosen mukaan kantojen kasvettua nykyisen kokoiseksi myös niiden haitat ovat nousseet sille tasolle, että asian suhteen pitäisi ryhtyä toimenpiteisiin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)