Verkkouutiset

Pyrkiikö Yleisradio käännyttämään kansaa islamiin? Näin Yle vastaa

Koraani-ohjelmassa on kyse kulttuurinymmärryshankkeesta, Ylestä sanotaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ylex on julkaissut verkkosivuillaan sarjan Ylen Eadio 1 -kanavan Koraani-ohjelman kirvoittamia kommentteja ja yhtiön edustajan vastaukset niihin.

Koraani-ohjelman on Ylex:n mukaan muun muassa väitetty kuuluvan Ylen sivistystehtävän ulkopuolelle. Lisäksi sitä on kritisoitu islamin pakkosyöttönä, käännytysyrityksenä ja jopa terrorismiin kehottavana toimintana.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Jotkut ovat tivanneet, onko ohjelman tilannut jokin tietty poliittinen puolue. Toiset ovat taas sitä mieltä, että Koraanin lukeminen radiossa uhkaa suomalaista kristillistä elämää. Myös ohjelman kustannuksia ja sitä, annetaanko siinä liian siloteltu kuva Koraanista, on pohdittu.

Radio 1:n ohjelmapäällikkö Kaj Färm sanoo ohjelman nimenomaisesti kuuluvan Ylen sivistystehtävään. Hänen mukaansa kyse on kulttuurinymmärryshankkeesta. Hän toteaa, ettei idea ole lähtöisin mistään poliittisesta puolueesta vaan kanavan omasta ideointipalaverista. Färmin mukaan kyse ei myöskään ole käännytyksestä tai terrorismiin kehottamisesta.

”Me pyrimme lisäämään suomalaisten tietoa islamista”, hän sanoo.

Koraani luetaan Färmin mukaan ohjelmassa kannesta kanteen, eikä mitään jätetä pois tai silotella.

Puheisiin islamin pakkosyötöstä Färm vastaa toteamalla Ylen tarjoavan muitakin vaihtoehtoja.

”Me lähetetään jokaisena arkipäivänä aika paljon kristinuskoon liittyvää ohjelmaa, emmekä koe, että pakkosyötämme sitä. Onneksi tässä maassa on noin 60 eri radioasemaa, joiden välillä voi vaihdella.”

Färmin mukaan ohjelma on myös 60 jakson mittaiseksi keskustelu- ja kulttuuriohjelmaksi keskitasoa halvempi.

Vastauksen puheisiin kristillisen elämän uhkaamisesta antaa Helsingin hiippakunnan piispa Irja Askola. Hänen mukaansa ohjelma ei uhkaa kirkkoa ja kristittyjä millään lailla.

”Kaikissa pyhissä kirjoissa on syvää viisautta, jota meidän on hyvä tarkastella. Isiksen (Irakissa ja Syyriassa toimiva jihadistijärjestö) takia on tärkeää, että kristityt eivät rakenna viholliskuvaa, vaan ymmärretään islamin olevan rauhan uskonto. Yle tekee tässä palveluksen yhteiskuntarauhalle, kun Koraani tulee tutuksi”, Askola toteaa.

Ylen Radio 1 -kanava lähettää Koraanin 60-osaisena luentana, joka alkaa lauantaina 7. maaliskuuta. Jokaista luentajaksoa edeltää keskustelu, jossa kulloinkin kuultava Koraanin katkelma asetetaan uskonnolliseen ja yhteiskunnalliseen asiayhteyteensä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)