Verkkouutiset

Ilkka Kanervan mielestä Turkki on pannut EU-tiensä naftaliiniin

Pyrkiikö Turkki enää tosissaan EU:hun, on kansanedustajan mielestä hyvä kysymys.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustajan ja puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Ilkka Kanervan (kok.) mielestä Turkin tapahtumat asettavat kyseenalaiseksi maan pitkäaikaisen pyrkimyksen EU:n jäseneksi. Olennainen kysymys on Kanervan mielestä, haluaako Turkki tätä itsekään.

– Kysymys oikeastaan kuuluu, pyrkiikökään Turkki tosissaan tällä haavaa EU:n jäseneksi? Tämä pitää valitettavasti kyseenalaistaa. Viimeaikaiset toimet viittaavat siihen, että se (EU-jäsenyys) ei ole heidän politiikassaan mikään prioriteetti, vaan tavoitteet ovat toisaalla, Kanerva uskoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Kanerva näkee Turkin EU-jäsenyysprosessin tällä hetkellä ajankohtaisena ”lähinnä sen vuoksi, että Turkki on nyt EU:lle välttämätön toimija tämän pakolaiskriisin hillintää ajatellen”:

– Mutta muuten ollaan kyllä paremminkin loitontumassa kuin lähentymässä toisistaan.

Voisiko tai pitäisikö EU:n katkaista kokonaan jäsenyysneuvottelut Turkin kanssa?

– Kyllä ne (jäsenyysneuvottelut) ovat varmaan jäissä niin kauan, kunnes tilanne selkiintyy. Toivottavasti Turkin EU-suuntautuneisuus voimistuisi takaisin, mutta nyt se on kyllä pantu heidän puoleltaan naftaliiniin. Ei näytä kovin toiveikkaalta näkymä heidän tulevasta EU-jäsenyydestään.

Kanerva muistuttaa, että EU-jäsenyyteen liittyy selkeät kriteerit, jotka Turkin on aikanaan täytettävä.

– Kannattaa nyt katsoa, mihin tämä tilanne asettuu.

EU pois kiristysruuvin roolista

Turkki on vaatinut EU:lta viisumivapautta. Voiko sitä tässä tilanteessa ajatellakaan?

– Ei se (viisumivapaus) varmaan näissä oloissa tunnu kovin todennäköiseltä. Tähän liittyy lukuisa määrä yksityiskohtia, jotka täytyisi olla kunnossa, jotta viisumivapaudesta voitaisiin puhua. Turkin tämänhetkisillä toimenpiteillä sillä lähinnä pyyhitään pöytää, Kanerva näkee asian.

Edellytyksenä viisumivapaudelle Turkin pitäisi tehdä demokratiaan liittyviä uudistuksia muun muassa terrorisminvastaisiin lakeihinsa ja maan oikeusjärjestelmään. Viime päivien uutiset ovat kertoneet kuitenkin ihmisten kyseenalaisista pidätyksistä ja kiinniotoista liittyen sotilasvallankaappaukseen.

Mihin Turkki oikein pyrkii?

– En osaa sanoa, ovatko he isossa historiankuvassa tavoittelemassa uutta osmannien valtakuntaa tai mistä on kyse. Mutta kyllä toimet viittaavat siihen, että tämä Eurooppa-suuntautuneisuus on jäänyt selvästi vähäisempään arvoon eikä se ole se, mihin siellä ennen muuta tähdätään.

Onko EU joutunut pakolaiskriisin myötä Turkin panttivangiksi?

– Se on se kortti, jota presidentti (Recep Tayyip) Erdogan tietysti pelaa. Näinhän tämä pelin kuvio on mennyt viime viikkojen ja kuukausien aikana. EU:lla voi hyvinkin olla edessä varautuminen siihen, ettei Turkki pääse enää käyttämään tätä kiristysruuvia. EU:n täytyy varautua myös siihen, että sen oma ulkorajavalvonta toimii riippumatta siitä, mikä on kulloinkin Turkin poliittinen tilanne, Kanerva painottaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)