Verkkouutiset

Lauri Ihalainen: Onneksi rautatiealalla on yleissitovat työmarkkinasopimukset

SDP:n kansanedustajan mukaan VR:n hallintoneuvoston kantojen kuuleminen raideliikenneuudistuksessa olisi suurta viisautta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– VR ei ole vastustanut kilpailun avaamista eivätkä sitä ole tehneet sosialidemokraatitkaan. Nyt VR:n kilpailussa pärjäämisen iskukykyä murretaan irrottamalla muun muassa kalustoyhtiön verovaroilla hankittujen kalustojen kanssa myös kilpailijoiden käytettäväksi. Uusien yhtiöiden tehtävät, työnjako ja toimintamallit sekä pääomitus ovat auki, VR:n hallintoneuvoston jäsen ja SDP:n kansanedustaja Lauri Ihalainen toteaa tiedotteessaan.

Hänen mukaansa aito kilpailu ja matkustajamäärien lisääminen edellyttävät suuria investointeja sekä rataverkkoon että kalustoon.

– Pelkäänpä, että kun pääosin kulut ovat kiinteitä, kilpailua käydään henkilöstön työsuhteiden ehdoilla. Onneksi alalla on yleissitovat työmarkkinasopimukset, Ihalainen sanoo.

Hänen mukaansa VR:n hallintoneuvoston yksimielinen linjaus siitä, miten henkilöliikenteen kilpailutus tulisi toteuttaa, on jäänyt liian vähälle huomiolle.

– Olennaista hallintoneuvoston linjauksissa on se, että on tarkoin arvioitava missä määrin kilpailun avaaminen voidaan käytännössä toteuttaa Suomen oloissa ilman erillisten toimialojen yhtiöittämistä. Tämä vaihtoehto tulisi ehdottomasti olla jatkovalmistelun kohteena, Ihalainen vaatii.

Yksi vaihtoehto olisi hänen mukaansa, että kalustoyhtiö säilyisi VR:n konsernin osana ja se vuokraisi muille toimijoille kalustoa VR omaa kalustotarvetta vaarantamatta.

– Hallintoneuvosto halusi korostaa, että uudistukset tulee tehdä niin, että henkilöstön turva työllisyydestä, asema ja näkemykset otetaan huomioon muutoksen valmistelussa. Henkilöstön on päästävä mukaan jakovalmisteluun. Kilpailun avaamisen riskit liittyvät siihen, että junaliikenteen alueellinen kattavuus ja riittävä palvelutaso turvataan myös ostomäärärahalla ja velvoittamalla sopimuksin myös kaupalliset toimijat ajamaan hiljaisempia reittejä.

Lauri Ihalainen sanoo, että hallituksen ensireaktiot hallintoneuvoston linjauksiin ovat olleet ynseitä. Hänestä olisi silti ”suurta viisautta ottaen huomioon henkilöstön reaktiot ja mahdolliset jatkotoimet”, että VR:n hallintoneuvoston linjaukset otettaisiin uudistuksen tiekartaksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)