Verkkouutiset

Iäkkäät joutuvat olemaan liikaa yksin

Joka kolmas kotihoidon asiakas kertoo joutuvansa olemaan paljon yksin vaikka ei haluaisi, ilmenee tuoreesta tutkimuksesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sen sijaan avunsaantiin luotetaan, sillä 90 prosenttia kotihoidon ja ympärivuorokautisen hoidon asiakkaasta arvioi saavansa nopeasti apua sitä tarvitessaan, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n tutkimus..

– Sekä asiakkaat, omaiset että hoitajat arvelevat, että akuutin avun tarve tulee kyllä tyydytettyä ja elämä on turvallista, sanoo erikoistutkija Hanna Alastalo THL:sta.

– Sen sijaan yksin oleminen on valitettavan yleistä sekä koti- että ympärivuorokautisessa hoidossa. Enemmistö asiakkaista kertoo, että elämässä olisi tilaa uusille ihmissuhteille, hän jatkaa.

Ympärivuorokautisessa hoidossa olevat iäkkäät ihmiset kokevat olevansa yksin harvemmin kuin kotihoidossa olevat. Varsinaista yksinäisyyttä tuntee 22 prosenttia kaikista vastanneista asiakkaista.

Asiakkaiden arviot myönteisempiä kuin omaisten

Asiakkaista yli kolmasosan mielestä hoitajilla on aina riittävästi aikaa heille. Kuitenkin kaksi kolmesta kokee hoitajien ajan riittämättömäksi. Tätäkin kriittisemmin ajan riittävyyttä arvioivat omaiset.

– Asiakkaat kokevat kautta linjan palvelut parempina kuin omaiset. Väheksymättä kummankaan vastaajaryhmän näkemystä voivat omaisten huoli läheisestään ja iäkkään päivittäinen kokemus hoidosta olla erilaiset, sanoo Alastalo.

Kaksi viidestä vastanneesta asiakkaasta kertoo pääsevänsä ulkoilemaan riittävästi. Joka kymmenes kotihoidon asiakkaista ei pääse mielestään koskaan ulkoilemaan tarpeeksi. Kehnoimmaksi ulkoilumahdollisuudet arvioivat omaiset.

Ateriat jakavat mielipiteitä. Puolet asiakkaista pitää tarjottavaa ruokaa maittavana. Kriittisimpiä ovat omaiset ja omahoitajat.

Asiakkaille tehtiin ennen osallistumista muistitesti. Jos asiakkaan muistioireet olivat vaikeita, häntä ei pyydetty vastaamaan kyselyyn. Tutkimuksessa mukana olleet toimintayksiköt halusivat itse osallistua tutkimukseen. Iäkkäiden asiakkaiden kokemuksia palveluiden laadusta ei ole aiemmin tutkittu Suomessa näin laajasti.

Tulokset on saatu Koettu hoidon laatu asiakkaan näkökulmasta (ASLA) -tutkimuksesta, jossa selvitettiin iäkkäiden kokemuksia vanhuspalveluista. Viime vuonna tehtyyn kyselyyn vastasi 2940 asiakasta, 2340 omaista ja 8650 omahoitajaa 300:sta koti- ja ympärivuorokautisen hoidon yksiköstä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)