Verkkouutiset

Suomi kaupungistuu kiivaammin kuin luullaan

Hypon mukaan myös lapsiperheet haluavat nyt keskusta-asuntoihin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hypon asuntomarkkinakatsauksen mukaan kaupungistuminen on kiivampaa kuin luullaankaan.

– Helsingissä lapsiperheiden määrät kasvavat nopeasti kantakaupungin alueella. Kaksio keskustassa osuu toiveisiin parempien palveluiden ja monimuotoisen elinympäristön ansiosta, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus kuvailee.

Uusien asuntojen vahva rakentaminen muokkaa Hypon tiedotteen mukaan asuntomarkkinoita. Koko maahan valmistui alkuvuodesta 30 prosenttia ja pääkaupunkiseudulle 70 prosenttia enemmän uusia asuntoja kuin viime vuonna.

Asuntojen kauppamäärät ovat ensimmäisen vuosipuoliskon aikana kasvaneet kahdeksan prosenttia erityisesti pääkaupunkiseudun vedolla. Uudisasuntokauppa kukoistaa, vaikka vanhojen asuntojen kauppa hiipuu hetkellisesti.

Helsingin ja Tampereen kehitys kuvaa tilannetta hyvin, sillä kaupungistumisen voima on ylittänyt jopa kaupunkien omat tavoitteelliset ennusteet. Kysyntä kasvaa odotuksia vahvemmin, ja keskusta-asunnot eivät ole enää vain opiskelijoiden, sinkkujen tai ikäihmisten suosiossa.

Hypon näkemyksen mukaan asuntojen hinnat nousevat ensi vuonna 1,3 prosenttia ja vuonna 2018 1,5 prosenttia. Pääkaupunkiseutu kasvattaa eroaan muuhun maahan, sillä ennustamme hintojen nousevan 2,5 prosenttia pari vuotta peräkkäin.

Hypon Asuntomarkkinakatsaus keskittyy tällä kertaa nopeaan kaupungistumiseen ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin.

– Hallituksen budjettiriihen päätöksissä loistaa poissaolollaan kaupungistumisen kiivas vauhti ja vaatimukset. Yritysten ja ihmisten vapaaehtoinen hakeutuminen muutamiin kasvukeskuksiin muuttaa elinkeinorakennetta ja asuntomarkkinoita armottomasti. Kaupungistuminen on yksi selkeimmistä kasvun matalalla roikkuvista omenoista Suomen taloudessa, Juhana Brotherus huomauttaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)