Verkkouutiset

Naispsykopaatit ovat miespuolisia monta kertaa ovelampia – psykologi HS:lle: ”Vaikeampi tunnistaa”

Naispsykopaatit saavat ihmiset pelaamaan toisiaan vastaan, kertoo keskusrikospoliisia konsultoiva psykologi Helsingin Sanomissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Keskusrikospoliisia konsultoiva psykologi Jan-Henry Stenberg kertoo Helsingin Sanomissa, että kohdennettuun väkivaltaan voivat syyllistyä myös naiset, vaikka uhka-arvioissa suurin osa kohteista onkin miehiä.

Esimerkiksi naispsykopaatteja on hänen mukaansa vaikeampaa tunnistaa kuin miespsykopaatteja. He ovat monta kertaa paljon miespsykopaatteja ovelampia ja saavat ihmiset pelaamaan toisiaan vastaan.

Kohdennetun väkivallan suunnittelijat voi Stenbergin mukaan jakaa kolmeen ryhmään. Yhteistä ryhmille on väkivallan suunnitteluun tyypillisesti liittyvä erittäin voimakas itsekeskeisyys.

Joillekin väkivallasta haaveileminen liittyy mielisairauteen tai akuuttiin mielenterveyden häiriöön. Heidät ohjataan yleensä hoitoon.

Toisilla taas väkivaltaiset ajatukset saattavat kummuta esimerkiksi voimakkaasta katkeroitumisesta, joka on johtanut kostosta haaveiluun.

Kolmas ja vaikein ryhmä on ihmiset, joilla on vakava persoonallisuushäiriö, kuten narsismi tai psykopatia. Heitä on Stenbergin mukaan ainakin noin puolet kaikista kohdennettua väkivaltaa suunnittelevista.

Tyypillisesti persoonallisuushäiriöiset kiistävät väkivallan suunnittelun, ja heitä on vaikeaa taivuttaa luopumaan väkivalta-ajatuksista. Heitä ei myöskään voida ohjata tahdonvastaiseen hoitoon, jos heillä ei ole akuuttia mielenterveyden häiriötä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)