Verkkouutiset

Sähkösavukkeet tulevat Suomessa laillisiksi, nettitilaaminen ja makuaineet laittomiksi

Uusi tupakkalaki lähetettiin lausuntokierrokselle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Uusi tupakkalaki liittyy Euroopan unionin uuteen tupakkatuotedirektiiviin. Sen mukaisesti nikotiinipitoisten sähkötupakkatuotteiden myynnistä tulisi Suomessa laillista, mutta ne eivät saisi sisältää makuaineita.

Sähkösavukkeille säädettäisiin sama ostoikäraja kuin tupakkatuotteille ja niiden myynti olisi luvanvaraista. Niitä ei saisi käyttää tupakoimattomissa tiloissa tai pitää esillä vähittäismyynnissä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Tupakkatuotteiden ja sähkösavukkeiden netti- ja muu etämyynti tulisi laittomaksi.

Tupakkatuotedirektiivi myös edellyttää, että tupakasta kielletään ”tunnusomaiset maut” kuten mentoli. Niiden poistumiselle tulisi kuitenkin aiemmista suunnitelmista poiketen siirtymäaika siten, että maut kiellettäisiin vasta vuonna 2020.

Tupakkatuotteisiin tulisi pakolliset teksti- ja kuvavaroitukset, joiden pitää peittää tupakkapakkauksesta vähintään 65 prosenttia.

Tupakkatuotteiden ja sähkösavukkeiden nikotiininesteiden tuonnille ETA-maiden ulkopuolelta tulisi sama 20 tunnin aikaraja kuin alkoholille. Tämä tarkoittaisi sitä, että henkilön pitää olla poissa Suomesta vähintään 20 tuntia voidakseen tuoda tupakkatuotteita maahan.

Uusi tupakkalaki antaisi taloyhtiöille mahdollisuuden nykyistä helpommin rajoittaa tai kieltää tupakointia parvekkeella tai asunnon muulla ulkoalueella, kuten terassilla. Tämän edellytyksenä olisi terveysviranomaisen lausunto siitä, että tupakoinnista aiheutuu savuhaittaa. Sama mahdollisuus koskisi myös tapauksia, joissa savuhaitta leviää asunnosta toiseen rakenteiden kautta.

Lisäksi Suomessa kiellettäisiin nuuskan tavoin myös kaikkien muidenkin savuttomien tupakkatuotteiden (purutupakka ja nenänuuska) myynti ja maahantuonti. Savuttomien tupakkatuotteiden maahantuonnin enimmäismäärää pienennettäisiin nykyisestä 1,5 kilosta 0,5 kiloon.

Lausunnot uudesta tupakkalaista pyydetään laajasti eri tahoilta 28.9.2015 mennessä. Hallituksen esitys uudeksi tupakkalaiksi on tarkoitus antaa loppuvuodesta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)