Verkkouutiset

Jussi Halla-aho pitää Juha Sipilän ehdotusta pakolaiskiintiön nostosta vastuuttomana

Perussuomalaiset toivovat, että pääministerin puheet pakolaiskiintiön nostosta ovat pelkkää teatteria.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi tänään olevansa valmis lähes kolminkertaistamaan Suomen pakolaiskiintiön 2 000 henkeen vuodessa.

– Vaikka kiintiöpakolaiset sinänsä ovat pienen mittaluokan kysymys verrattuna spontaanisti Suomeen hakeutuviin turvapaikanhakijoihin, ehdotus pakolaiskiintiön nostamiseksi nykyisessä tilanteessa on vastuuton ja symbolisesti merkittävä, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoo tiedotteessa.

Halla-aho toteaa, että Suomi on yksi harvoista EU-maista, jotka ovat toteuttaneet täysimääräisesti osuutensa Italiaan ja Kreikkaan tulleiden turvapaikanhakijoiden sisäisistä siirroista. Vuonna 2015 Suomi oli väkilukuun suhteutettuna yksi keskeisistä turvapaikanhakijoiden kohdemaista.

– Pääministeri Sipilä pahensi tilannetta henkilökohtaisesti lupaamalla julkisesti kotitalonsa turvapaikanhakijoiden käyttöön, ja tämä lupaus uutisoitiin lähes reaaliaikaisesti esimerkiksi Irakissa, Halla-aho muistuttaa.

Turvapaikanhakijoiden työllistymisennuste heikko

Lisäksi turvapaikanhakijoiden vuotuinen määrä on edelleen lähes kaksinkertainen suhteessa vuoden 2015 kriisiä edeltäneeseen tasoon.

– Turvapaikanhakijoiden vastaanotto ja kotouttaminen maksaa valtiolle satoja miljoonia euroja joka vuosi. Nämä menot voidaan rahoittaa vain velkaa ottamalla tai julkisen vallan perustehtäviä leikkaamalla. Maahanmuuton kustannukset kumuloituvat, koska tärkeimpien turvapaikanhakijaryhmien ennuste työllistyä ja muuttua yhteiskunnan nettomaksajiksi on äärimmäisen heikko myös pitkällä aikajänteellä, Halla-aho sanoo.

Halla-ahon mielestä vähintä, mitä vastuullinen hallitus voi tässä tilanteessa tehdä, on lopettaa kiintiöpakolaisten vastaanoton toistaiseksi, kuten Tanskan hallitus on tehnyt.

– Kiintiöpakolaisjärjestelmä luotiin aikana, jolloin Suomeen hakeutui spontaaneja turvapaikanhakijoita hyvin vähän, mutta maailma on muuttunut. Pakolaiskiintiöön voidaan palata sitten, kun hallitus kertakaikkisesti katkaisee turvapaikanhakijoiden virran muiden turvallisten maiden, etenkin Ruotsin, kautta Suomeen, Halla-aho katsoo.

Perussuomalaiset toivovat, että pääministerin puheet pakolaiskiintiön nostosta ovat pelkkää teatteria, jolla halutaan antaa hallituksen äänettömänä yhtiömiehenä toimiville sinisille mahdollisuus profiloitua tiukan linjan kannattajina.

– Mikäli näin ei kuitenkaan ole, on syytä epäillä pääministerin arvostelukykyä, Halla-aho toteaa.

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (s.) ilmoitti, etteivät siniset kannata pakolaiskiintiön nostoa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)