Verkkouutiset

EK:n Jyri Häkämies toisi paikallisen sopimisen työpaikoille

Jyri Häkämies ajaisi Saksan avaamislausekkeita suomalaiseen työelämään. Se toisi joustoja molemmin puolin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies nostaa sunnuntain Aamulehdessä esiin Saksan tyylin paikallisesta sopimisesta, joka on edesauttanut maata nousemaan Euroopan talouden veturiksi.

Häkämies muistuttaa, että kun Saksat aikanaan yhdistyivät, otettiin käyttöön niin sanotut avaamislausekkeet, joilla pyrittiin ratkaisemaan tuottavuuserot idän ja lännen välillä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Avaamiskäytäntö osoittautui toimivaksi ja se tasasi maan osien välistä tilannetta, joten se jäi käyttöön. Periaatteena on se, että työehtosopimusten tietyistä ehdoista voidaan sopia paikallisesti eri tavoin tarpeen ja tilanteen niin vaatiessa. Sopimuksia voidaan järjestellä uudestaan esimerkiksi palkan ja työaikojen suhteen.

”Kun yritys saa ison tilauksen, työpaikalla tiedetään, miten työt tulee järjestellä. Samoin työpaikoilla tiedetään, miten aika tulee käyttää parhaiten, jos tilauskirja ei ole täynnä. Olisiko juuri silloin oikea aika kouluttaa tai pitää lomia?”, Häkämies kirjoittaa.

Häkämies korostaa niin ikään saksalaista mallia työllisyyden parantamiseksi. Hänen mukaansa Suomen työttömyysturva on passivoiva eikä kannusta ottamaan työtä vastaan.

”Harzin mallissa työn vastaanottaminen ja sitä kautta tekeminen on aina ensisijaista. Sosiaaliturva täydentää ja turvaa oikeasti silloin, kun työtä ei ole, tai sitä on vain vähän”; Häkämies kirjoittaa viitaten saksalaisen Peter Harzin komitean pohdintoihin siitä, kuinka Saksan työllisyystilannetta parannettiin liittokansleri Gerhard Schröderin aikana.

Häkämies esittää kirjoituksessaan äärimaltillisia palkankorotuksia ja tuntuvia veronkevennyksiä tuleville vuosille. Myös työmarkkinat tarvitsisivat joustoja huomattavasti nykyistä enemmän.

”Olemme tarponeet jo liian monta vuotta talouden suossa. Menneisyydestä ei löydy lääkkeitä käänteeseen. Voimme ainoastaan oppia tehdyistä virheistä. Emme voi hinnoitella itseämme kalliimmaksi kuin kilpailijamme Saksa ja Ruotsi”, hän kirjoittaa.

Häkämies nostaa esille myös äskettäin esitetyn mallin koeajan pidentämisestä. Hän pitää valitettavana sitä, ettei ammattiyhdistysliike tukenut aloitetta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)